Joc de glezne

Postat la 20 ianuarie 2010 14 afişări

Actualul presedinte al PSD a reusit sa-si asigure cel putin linistea lunii ianuarie, dupa ce negocierile cu celelalte tabere social-democrate au impins convocarea Consiliului National spre jumatatea lunii februarie.

Mircea Geoana trebuia initial sa se confrunte chiar de la sfarsitul acestei luni cu nemultumirile din partid, in cadrul sedintei CN care urma sa convoace congresul social-democrat, forul ce poate alege o noua conducere. In urma unei intalniri in trei cu Adrian Nastase si Ion Iliescu, mesajele publice ale liderilor PSD s-au modificat, Consiliul fiind anuntat pentru luna februarie, iar Congresul decisiv pentru martie.

Pe de alta parte, in PD-L, partid macinat si el de o forma incipienta de opozitie interna, era de asteptat ca taberele sa se pozitioneze in functie de alegerile din colegiul 1 de la sfarsitul saptamanii trecute. In cazul unui esec al lui Honorius Prigoana, europarlamentarul Cristian Preda - cam singura voce critica sesizabila pentru moment - ar beneficia de un balon de oxigen pentru promovarea principiilor sale reformatoare, desi ar putea fi si criticat pentru anti-campania pe care i-a facut-o colegului sau de partid.

In fine, liberalii au anuntat ca, indiferent de rezultatul votului din colegiul 1, nu vor nominaliza un candidat pentru colegiul 19, proaspat eliberat de presedinta PC Daniela Popa (aleasa in Comisia de Supraveghere a Asigurarilor). Masura, un gest de fair-play fata de atitudinea de non-combat a PSD din colegiul 1, a fost citita si ca o testare a terenului pentru o colaborare politica pe termen mai lung intre cele doua partide. In conditiile in care PD-L a anuntat intentia de modificare a legii electorale (ceea ce ar dezavantaja PNL), ar fi de asteptat ca liberalii sa se apropie tot mai mult de un partid mare (deocamdata PSD), ca sa nu riste iesirea de pe scena politica. Insa nicio alta varianta nu poate fi exclusa, mai ales in conditiile in care cele doua mari formatiuni isi rediscuta in acest an formulele de conducere.

Pe scurt:

  • PREZIDENTIALE

    Doamna si rusofilul. Ucraina era asteptata sa convoace un al doilea tur al prezidentialelor, la 7 februarie, pentru a decide succesorul presedintelui in functie, Viktor Iuscenko. Desi marele invins din 2004, fostul premier rusofil Viktor Ianukovici, era cotat cu un avantaj considera¬bil in sondaje, principalul sau urmaritor - actualul premier Iulia Timosenko - ar avea timp, in cele trei saptamani ramase, sa recupereze diferenta pentru a spera la un rezultat bun pentru cel de-a doilea tur. Aflat si el in cursa prezidentiala, Iuscenko a incercat pe ultima suta de metri sa mai atenueze capitalul negativ acumulat de pe urma esecului revolutiei portocalii din 2004; condamnarea in justitie a liderilor sovietici Stalin si Molotov pentru foametea declansata in Ucraina intre 1932-1933, pentru care Iuscenko a militat, nu era cotata ca suficienta pentru a-l propulsa decisiv in preferintele electoratului.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
politica,
psd,
alegeri,
geoana,
nastase,
cutremur,
haiti,
voronin,
/actualitate/politic/joc-de-glezne-5375751
5375751
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.