Grupul reformistilor PDL, la prima infrangere: partidul respinge criteriile de integritate propuse de ei

Autor: Mihai Mitrica Postat la 05 martie 2011 12 afişări

Contrele publice intre Cristian Preda si Cristian Boureanu, cu aluzii ale celui din urma la politicienii "nesimtiti" care fac cariera in partid prin derogari de la statut, urmate de infrangerea reformistilor la Consiliul National de Coordonare al PDL de sambata, au aratat ca ne asteapta doua luni de foc in interiorul PDL.

Inscrierea oficiala a grupului reformist in cursa pentru sefia PDL a avut darul de a devoala public si mai mult asezarea taberelor in interiorul partidului, in contextul congresului de la inceputul lunii mai. Pe de o parte a reiesit intentia clara a reformistilor Preda-Sever Voinescu-Monica Macovei de a trimite in planul al doilea "vechea garda" a partidului, incepand cu premierul Emil Boc (propus ironic de Preda pentru primaria Clujului in 2012) si continuand cu lideri cu greutate ca Vasile Blaga. Acelasi grup reformist s-a batut - deocamdata fara succes - pentru a impune in partid criteriile de integritate in varianta dura, respectiv ca membrii PDL trimisi in judecata sa fie suspendati automat din partid. De cealalta parte au fost replicile lui Boureanu, dar si riposta lui Emil Boc, care i-a invitat pe cartitori sa-si vada fiecare de propriul viitor politic; Emil Boc a sustinut insa criteriile de integritate in varianta propusa de Preda-Macovei-Voinescu.

Colegiul Director a decis vineri sa respinga propunerea reformistilor de modificare a statutului, mentinand prevederile actuale, conform carora suspendarea se poate face numai in cazul arestarii sau condamnarii definitive, dar a admis ca membrii PDL au dreptul sa se autosuspende din partid si ca suspendarea celor trimisi in judecata va fi reglementata intr-un cod etic ce urmeaza sa fie elaborat, dar nu si inclus in statutul partidului. Decizia a fost consfintita la sedinta de sambata a Consiliului National de Coordonare, desi Preda, Macovei si Voinescu au votat impotriva.

Cei trei autointitulati reformisti, care au nevoie de derogare de vechime pentru a putea intra in cursa pentru sefia partidului, au lasat deocamdata sa planeze misterul asupra momentului cand - potrivit celor mai multe dintre asteptari - Monica Macovei se va proclama oficial candidat, mai ales ca nici posibilii ei preopinenti nu au iesit inca in fata cu anunturi similare. Mai merita urmarita si pozitionarea Elenei Udrea in urmatoarea perioada, intrucat semnalele transmise de aceasta decodifica de fapt preferintele si intentiile Cotroceniului in lupta de la varful PDL.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/politic/grupul-reformistilor-pdl-la-prima-infrangere-partidul-respinge-criteriile-de-integritate-propuse-de-ei-8032943
8032943
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.