Graba strica ANI

Postat la 03 mai 2010 12 afişări

Termenul de zece zile impus de presedintele Traian Basescu pentru adoptarea noii legi de functionare a Agentiei Nationale de Integritate este pe cale sa se termine, insa proiectul supus dezbaterii parlamentarilor pare a avea destule probleme datorate heirupismului cu care s-a lucrat la redactarea sa.

Ministrul justitiei, Catalin Predoiu, a prezentat in plenul Guvernului acest proiect fara a avea cunostinta de motivatia Curtii Constitutionale cu privire la legea de functionare a ANI; prin urmare, unele scapari au fost inerente, insa ele par a fi indeajuns de mari incat sa expuna si viitoarea lege unei invalidari la Curtea Constitutionala. In formula Guvernului, ANI ramane un organism care va emite acte administrative ce raman definitive daca nu sunt atacate, ceea ce contravine deciziei Curtii, care a cerut ca ANI sa nu mai desfasoare astfel de activitati de judecata. De altfel, reprezentanti ai societatii civile - care au criticat si decizia Curtii - s-au pronuntat ferm si impotriva grabei cu care actuala putere cere adoptarea noii legi, creand conditiile pentru un nou impas legislativ.

Iar acest impas este cu atat mai probabil cu cat PSD nu si-a disimulat intentia de a ingropa cat de curand posibil si noua formula a legii ANI, iritat probabil si de tratamentul sfidator pe care presedintele Traian Basescu i l-a aplicat liderului partidului, Victor Ponta, la consultarile convocate de la Cotroceni exact pe aceasta tema. (Din fericire pentru ei, liberalii au ales calea cea mai putin democratica, aceea de a nu mai discuta cu presedintele, si au scapat de mustruluiala cazona a lui Traian Basescu, cu riscul de a aparea ca un partid inflexibil si nedispus la compromisuri.)

Lipsa de concordie in Parlament cu privire la soarta ANI a dus de altfel si la situatia jenanta in care presedinta Camerei Deputatilor a fost nevoita sa ceara repetarea votului pentru acest proiect de lege, pentru ca acesta sa intruneasca (cu largul concurs al chestorilor Camerei) numarul necesar de voturi favorabile pentru a fi adoptat.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/politic/graba-strica-ani-6077798
6077798
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.