Criticile presedintelui la adresa premierului devin tot mai insistente. Va suna cunoscut?

Postat la 12 iulie 2010 8 afişări

Revelatia politica a saptamanii trecute a fost redescoperirea antitezei presedinte-premier, care a facut istorie in Romania de dupa 1989.

Ceea ce parea o soliditate politica de monolit construita pe subordonarea asumata a premierului Emil Boc, a fost descusuta de presa cu ocazia vizitelor in Moldova ale primilor doi reprezentanti ai puterii executive: Emil Boc si Traian Basescu nu numai ca nu s-au intersectat, dar presedintele a trimis si mai multe sageti prin presa la adresa premierului si a politicii economice pe care actualul cabinet o abordeaza.

Sesizabila distantare a presedintelui de actiunile Guvernului (care paradoxal il legitimeaza pe premier drept challenger al sefului statului) poate avea o explicatie si in atitudinea tot mai putin reformista a lui Emil Boc in privinta PDL; partidul de suflet al lui Traian Basescu continua sa fie controlat de triumviratul Vasile Blaga-Adriean Videanu-Radu Berceanu, in ciuda eforturilor presedintelui de a porni o dezbatere referitoare la succesiune, prin incurajarea unor alternative precum Monica Macovei, Cristian Preda sau chiar Elena Udrea.

Este insa mult prea devreme sa citim inceputul sfarsitului pentru cariera premierului Boc intrucat sunt putine sanse ca acesta sa poata fi debarcat fara voia sa din aceasta pozitie; desi presedintele este un simbol puternic pentru PDL, influenta sa este tot mai simbolica la nivelul partidului, dupa cum au aratat si recentele "consultari" de la Snagov ale celor doua parti. Mai mult, opozitia PSD-PNL se zbate in aceste luni sa recapete claritatea ideologica pierduta, liberalii fiind tot mai amenintati de o izolare aproape totala in plan parlamentar dupa ce au anuntat ca nu vor vota proiectul de motiune de cenzuta al social-democratilor.

Motivele ideologice invocate (PSD cere impozit progresiv si cresterea asistentei sociale) nu i-au impiedicat insa pe cei din PNL sa se alature recentei motiuni, initiata de PSD si respinsa pe muchie de cutit la votul in plen.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
prim plan,
udrea,
boc,
basescu,
pdl,
/actualitate/politic/criticile-presedintelui-la-adresa-premierului-devin-tot-mai-insistente-va-suna-cunoscut-6531067
6531067
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.