Concedii fara plata sau somaj?

Postat la 07 iunie 2010 15 afişări

Anul trecut, Germania a devenit un studiu de caz (mai exact de succes) pentru teoria economica, intrucat a incurajat mentinerea ocuparii fortei de munca, in conditiile reducerii timpului de lucru platit, ca solutie alternativa la trimiterea oamenilor in somaj (Kurzarbeit - reducerea timpului de lucru cu 50% si acoperirea de catre stat a 60-67% din salariul net pierdut prin diminuarea orelor lucrate, in conditiile unor facilitati fiscale acordate angajatorilor care aplica aceasta schema).

Conform unui raport al Deutsche Bank, efectul a fost ca, din octombrie 2008, doar 200.000 de locuri de munca s-au pierdut, iar numarul locurilor de munca salvate de schema Kurzarbeit s-a ridicat la 1,2 milioane. Romania nu e Germania, incat sa-si permita subventii pentru salarii, insa o forma de a evita trimiterea masiva in somaj a fost anul trecut, pana la un punct, prin acordarea de concedii fara plata sau de zile libere neplatite, atat in sectorul privat, cat si in cel de stat.

Acum, ultimele calcule, prezentate de Andreea Paul-Vass, consilierul prim-ministrului, vorbesc de 70.000 de concediati anul acesta in sectorul de stat si de inca 125.000 la anul, pe langa reducerea de ansamblu a salariilor cu 25%, ca metode de reducere a cheltuielilor bugetare. O solutie alternativa o propune insa economistul-sef al BNR, Valentin Lazea, care a declarat intr-un interviu pentru Pro TV si Incont ca mai echilibrat si cu pagube mai mici ar fi ca reducerea cu 25% a fondului de salarii sa se faca printr-o combinatie intre concedieri, reducerea salariului si zile de concediu neplatite, mergand pana la cate o saptamana de concediu fara plata in fiecare luna.

Posibil sa fie deja prea tarziu, avand in vedere ca intrarea in vigoare a masurilor de austeritate, asa cum le-a conceput Guvernul, e deja o chestiune de zile. Pentru urmatoarea faza a concedierilor, care priveste ce se intampla la anul, nimic nu impiedica insa Guvernul sa studieze varianta lui Lazea.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
concedii fara plata,
germania,
Deutsche Bank,
/actualitate/politic/concedii-fara-plata-sau-somaj-6277932
6277932
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.