Ce atata graba?

Postat la 07 iunie 2010 11 afişări

Desi motiunea (motiunile) de cenzura inca nu a(u) fost supuse votului, actuala putere a pierdut deja o batalie in fata opozitiei, care a demonstrat, pe de o parte, ca detine un control important asupra parghiilor birocratice si, pe de alta parte, ca inflexibilitatea guvernantilor nu face decat sa li se intoarca impotriva.

Daca nu vor fi blocate de catre Parlament, masurile de austeritate ar putea intra in vigoare chiar de la 1 iulie, dupa promulgare si publicarea in Monitorul Oficial. Intarzierea poate fi imputata in primul rand Guvernului si presedintelui, cel din urma fiindca a introdus gratuit in ecuatie avizul Consiliului Economic si Social, iar Emil Boc pentru ca n-a reusit decat abia la 30 mai sa dea o forma finala masurilor de austeritate.

Opozitia a dat de inteles ca va contribui pe cat posibil la tergiversarea planurilor Guvernului, stabilind si o premiera in istoria politica - doua motiuni de cenzura depuse aproape simultan, ca urmare a gestului oarecum ciudat al premierului Emil Boc de a asuma raspunderea Executivului separat pentru fiecare din cele doua proiecte de lege, cel privind reducerea pensiilor si cel privind reducerea salariilor bugetarilor.

Dat fiind ca opozitia are la dispozitie trei zile sa depuna o motiune de cenzura, iar de aici mai pot curge alte cinci pentru discutarea ei in plen, este evident ca si saptamana urmatoare sunt sanse sa se vorbeasca tot cu semnul intrebarii despre masurile de austeritate prin care guvernantii sustin ca vor reechilibra bugetul.

Pe de alta parte, PSD si PNL au reusit sa dea impresia - cu ajutorul larg al mass-media - ca ar putea pune probleme serioase Guvernului, prin atragerea la votul pentru motiuni a nemultumitilor din PDL. In ajutorul opozitiei ar fi nu doar masurile dure pe care ar trebui sa si le asume democrat-liberalii, ci si recenta decizie a conducerii partidului de a separa functiile politice de afacerile cu statul, ceea ce a dus la demisia unui lider cu destula greutate, Silviu Prigoana, si chiar la o dezertare in premiera a unui senator democrat-liberal (Iulian Badescu) in tabara social-democratilor.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
motiune de cenzura,
emil boc,
guvern,
fmi,
parlament,
/actualitate/politic/ce-atata-graba-6277812
6277812
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.