Planul ambiţios al lui Macron pentru sistemul bancar european naşte reacţii contradictorii

Autor: Ştefan Stan Postat la 23 mai 2024 19 afişări

Planul ambiţios al lui Macron pentru sistemul bancar european naşte reacţii contradictorii

Fuziunile transfrontaliere între băncile europene sunt puţin probabile din punct de vedere structural, a declarat miercuri directorul general al Societe Generale, Slawomir Krupa, la o săptămână după ce preşedintele francez Emmanuel Macron a făcut apel la o mai mare consolidare în acest sector.

„În Europa de astăzi, acestea sunt extraordinar de improbabile din mai multe motive, dintre care primul este de natură reglementară: există suprataxe de capital semnificative legate de dimensiunea instituţiilor bancare”, a declarat el în faţa acţionarilor la adunarea generală anuală a companiei de la Paris.

Doi acţionari individuali l-au presat pe Krupa să reacţioneze la comentariile specifice făcute de Macron legate de SocGen, în condiţiile în care preşedintele francez părea deschis să vadă creditorul achiziţionat de o altă mare bancă europeană.

Întrebat dacă, de exemplu, ar fi dispus să ia în considerare vânzarea SocGen către Santander din Spania, Macron a spus: „A face afaceri ca europeni înseamnă că aveţi nevoie de consolidare ca europeni”.

Comentariile lui Macron au ridicat acţiunile SocGen, dar au fost criticate de principalul sindicat al băncii.

Krupa a refuzat să comenteze comentariile lui Macron, dar a adăugat că absenţa unei uniuni bancare europene, ilustrată de restricţiile actuale legate de circulaţia lichidităţilor transfrontaliere, face ca astfel de asocieri să fie foarte dificile.

Andrea Orcel, şeful UniCredit, susţine ideea preşedintelui Macron pentru tranzacţii paneuropene: „Este bine să avem acest angajament din partea unui lider european important“. În România, UniCredit este în proces de fuziune cu Alpha Bank, de unde va rezulta a treia bancă din piaţă

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
comentarii,
consolidare

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.