Piaţa petrolului: tranzacţia Shell - BG este doar începutul, peştii încep să se devoreze unii pe ceilalţi

Autor: Dorin Oancea Postat la 08 aprilie 2015 496 afişări

Anunţul companiei Shell, care va cumpăra cu 70 de miliarde de dolari grupul britanic BG, în cea mai mare tranzacţie din industria petrolului din ultimii zece ani este interpretată de unii analişti drept un semnal că, pe o piaţă a petrolului afectată de scăderea preţurilor, marile companii vor începe să se înghită una pe cealată.

Piaţa petrolului: tranzacţia Shell - BG este doar începutul, peştii încep să se devoreze unii pe ceilalţi

Noua companie urmează să depăşească Chevron, aflată pe locul doi în topul capitalizării bursiere a companiilor petroliere, după Exxon Mobil. Shell va plăti suma în numerar şi acţiuni. Acest preţ este cu 50% mai mare decât preţul acţiunilor BG la închiderea şedinţei de tranzacţionare de marţi, 7 aprilie.

De asemenea, noua companie va deveni cel mai mare producător de gaze naturale lichefiate, potrivit CEO-ului Shell, Ben van Beurden. Shell încearcă să-şi revină după ce anul trecut producţia s-a situat la cel mai slab nivel din ultimii 17 ani, urmând ca rezervele de petrol şi gaze naturale ale companiei să crească cu 28% în urma preluării grupului britanic BG.

Pe de altă parte, tranzacţia are îi un călcâi al lui Ahile: BG Group are un parteneriat cu Petrobras, compania braziliană de stat, pentru dezvoltarea unor terenuri petroliere cu un potenţial extrem de ridicat. Dar petrobras este în mijlocul unui scandal uriaş de corupţie şi afacerea cu BG ar putea cădea. În acelaşi timp şi investiţiile majore făcute de BG în Australia pentru producerea de gaze naturale sunt puse sub semnul întrebării, din cauza preţurilor scăzute ale gazelor.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/piata-petrolului-tranzactia-shell-bg-este-doar-inceputul-pestii-incep-sa-se-devoreze-unii-pe-ceilalti-14112552
14112552
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.