Piaţa închirierilor de birouri va creşte cu 20-25% faţă de anul trecut

Autor: Ioana Matei Postat la 06 ianuarie 2016 127 afişări

Piaţa închirierilor de birouri va creşte cu 20-25% faţă de anul trecut

În 2016, vor urma relocări în cascadă, ca urmare a schimbărilor legislative şi a marilor consolidări de sedii ale unor multinaţionale, ceea ce va duce la o creştere a pieţei închirierii de birouri cu 20-25% faţă de 2015, potrivit estimărilor Alexandru Petrescu, managing partner al companiei de consultanţă imobiliară ESOP Consulting. Anul acesta ar putea fi primul an al unei etape de renunţare la spaţiile de birouri de calitate mai slabă din Bucuresti, în următorii 3-4 ani urmând să fie din ce în ce mai puţine sedii de firme în apartamente de bloc comunist sau în zone nesigure din punct de vedere al riscului la cutremur sau în clădiri neprotejate la incendiu.

Marile contracte de preînchiriere a unor spaţii de birouri mamut, cu suprafeţe de 10.000-40.000 mp, încheiate în 2015 sau aflate în pipeline vor duce la eliberarea mai multor clădiri de clasă A şi B+ din zonele centrale, pentru care deja se conturează o cerere din partea clienţilor din vile şi apartamentele cu destinaţie rezidenţială, determinată de noua atitudine a administratorilor de firme faţă de normele antiincediu şi în faţa riscului seismic.

 „În 2016 se vor reuni simultan mai mulţi factori cu influenţă majoră asupra pieţei de birouri, va exista o migraţie pe toate segmentele pieţei de birouri din Bucureşti, pe fondul creşterii ofertei de birouri: chiriaşi de talie mare îşi vor consolida sediile în cele mai noi şi mai bine poziţionate clădiri de birouri din zonele de centru-nord şi centru –vest, care vor lua spuma cererii.  În locul lor, în clădirile centrale, dar de talie mai mică şi construite în ultimii zece ani, vor accede companii medii, aflate în extindere sau în căutarea unui plus de imagine, care vor închiria spaţii de birouri de 500-2.000 mp. În paralel, va exista o presiune asupra chiriaşilor aflaţi în apartamente de bloc sau în vile, din cauza creşterii impozitelor pe proprietate pentru aceste tipuri de imobile si a posibilităţii de creştere a chiriilor în consecinţă precum şi a înnăspririi legislaţiei privind riscul seismic şi a normelor antiincendiu. Şi pentru aceste companii, care au sub 50 angajaţi, pentru prima dată vor exista mai multe variante moderne de birouri cum ar fi: birourile instant office, hub-urile de afaceri  în număr din ce în ce mai mare şi birourile în centre de talie mică sau mijlocie, care se vor elibera şi care vor avea spaţii cu chirii mai accesibile decât în ultimii ani”, declară Alexandru Petrescu.

Printre tranzacţiile mari din 2015, prin care chiriaşii au eliberat spaţii generoase de birouri se numără: Oracle 10.400 mp – Sky Tower, Carrefour Romania 6300 mp -  Green Court Bucharest - Building B, Genpact- 22.000 mp – Hermes Business Park, Oracle – 20.000 mp – Oregon Park, Luxoft – 5500 mp – Hermes Business Park. Pentru 2016, se anunţă cel puţin trei mari pre-închirieri: doi jucători mari din domeniul bancar şi unul din domeniul IT&C doresc să-şi consolideze birourile şi caută soluţii pentru spaţii de peste 15.000 mp.

În ce priveşte oferta de spaţii de birouri din apartamentele rezidenţiale situate în zonele Unirii şi Victoriei, Petrescu previzionează că în următorii 2-3 ani, birourile amenajate în aceste spaţii îşi vor pierde din atractivitatea din trecut şi se vor întoarce pe piaţa rezidenţială, fie la închiriere, fie la vânzare.

”În ceea ce priveşte vilele, cele neconsolidate şi nerenovate vor fi scoase probabil la vânzare, urmând a reveni pe piaţa rezidenţială. Excepţie vor face doar vilele istorice, situate în zone premium, bine renovate, care asigură o imagine deosebită, care îşi vor păstra destinaţia de birouri, pentru că anumite tipuri de firme vor dori să aibă sediul în continuare într-o clădire independentă datorită tipului de activitate desfăşurat (de exemplu firme de avocatură, consultanţă de afaceri, marketing şi publicitate etc)”, estimează Petrescu.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/piata-inchirierilor-de-birouri-va-creste-cu-20-25-fata-de-anul-trecut-14956320
14956320
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.