Piata de electricitate pe scurt

Postat la 29 martie 2006 1 afişăre

Pe piata romaneasca de electricitate exista, in prezent, doua categorii de consumatori: cei captivi si cei eligibili. Diferenta principala intre ei este aceea ca cei dintai pot cumpara energia electrica numai de la Electrica, iar ceilalti pot incheia contracte cu alti furnizori.

 

PRODUCATORI: Principalii producatori de electricitate sunt Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Termoelectrica, Electrocentrale Bucuresti, Electrocentrale Deva si complexurile energetice Rovinari, Turceni si Craiova.

 

FURNIZORI: In momentul de fata sunt 69 de furnizori. Acestia pot vinde energia catre alte companii, in baza unui contract. Toti producatorii au si calitatea de furnizori. In plus, diferite firme, precum Alro, Luxten, Kronospan au primit licenta de furnizare.

 

DISTRIBUITORI: Poate fi distribuitor doar compania care are retea electrica avand niveluri de tensiuni pana la 110 kV. Aceasta cerinta este intrunita doar de Electrica.

 

CONSUMATORI CAPTIVI: Toti consumatorii casnici si companiile cu un consum sub un gigawatt pe an sunt declarati "captivi". Ei pot cumpara energia doar de la Electrica.

 

CONSUMATORI ELIGIBILI: Companiile care consuma peste un gigawatt pe an sunt "eligibile". Ele pot cumpara electricitatea direct de la furnizori, avand acces direct la reteaua de transport si distributie.

 

LIMITARI: Chiar daca sunt consumatori eligibili, nu toate companiile pot renunta la serviciile Electrica. Ceilalti furnizori nu pot acoperi, deocamdata, cererea de electricitate a tuturor companiilor.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Piata de electricitate pe scurt
/actualitate/piata-de-electricitate-pe-scurt-977965
977965
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.