Persoanele găsite la subsolul azilului din Mureş zăceau pe saltele murdare de fecale şi sânge

Autor: Laura Buciu Postat la 28 iulie 2023 93 afişări

Cele 7 persoane găsite la subsolul azilului din Mureş erau cu dizabilităţi grave şi zăceau pe saltele murdare de fecale şi sânge, erau speriate, aveau urme că au fost legate şi erau în stare avansată de malnutriţie, spun reprezentanţii Centrului de Resurse Juridice, care au făcut sesizarea la 112.

Persoanele găsite la subsolul azilului din Mureş zăceau pe saltele murdare de fecale şi sânge

Reprezentanţii Centrului de Resurse Juridice au făcut, joi, o vizita de monitorizare neanunţată la Centrul de îngrijire şi asistenţă Căsuţa Lu’ Min din localitatea Bărdeşti, judeţul Mureş, după ce au primit numeroase sessizări.

„Echipa a constatat că, pe lângă cei 23 de beneficiari ai centrului cazaţi în camere, în subsolul clădirii erau ascunse în spatele unei perdele de plastic, printre grămezi de moloz, materiale de construcţie, saci de haine, echipamente medicale vechi, 4 persoane cu dizabilităţi grave care zăceau culcaţi pe saltele murdare de fecale, urină şi sânge, cu muşte pe ele, care nu se puteau apăra şi nu puteau cere ajutor (nonverbale şi incapabile a se deplasa). Una dintre persoane era în stare avansată de malnutriţie (piele şi os), cu leziuni la nivelul şoldului, acoperită de muşte, mirosind puternic a fecale. O altă persoană din subsol era acoperită de fecale şi sânge la nivelul feţei şi a mâinilor. Celelalte 2 persoane nu se puteau mişca şi nu puteau să comunice, fiind deosebit de speriate când am încercat să ne apropiem de el”, spun reprezentanţii CRJ într-un comunicat de presă.

După ce au văzut persoanele din subsol, reprezentanţii CRJ au cerut de urgenţă ajutor la 112.

Până la sosirea echipajelor de poliţie şi salvare, aceşta au mai identificat o persoană care locuia în subsol, dar care se putea deplasa şi ieşise din acel spaţiu, la parterul imobilului.

Când părea că au descoperit întregul calvar prin care au trecut oamenii la acest centru, după aproximativ 4 ore, la sugestia unui rezident şi pentru că nu puteau fi identificate fizic toate persoanele, reprezentanţii CRJ au mai identificat o cameră în spatele bucătăriei. Camera nu avea clanţă, iar pe uşă era un afiş pe care scria „Materiale de construcţii”.

„Am solicitat deschiderea uşii şi am constatat că dincolo de aceasta mai era câteva încăperi în care am găsit alte două persoane aflate în stare gravă, blocate într-o cameră de aproximativ 3 m2, fără aerisire, fără iluminat, într-un pat. Accesul către acest spaţiu era blocat printr-o masă de metal pe care erau aşezate cărămizi. Am solicitat din nou serviciul de ambulanţă pentru aceste 2 persoane. Am continuat dialogul cu ceilalţi beneficiari, unii dintre aceştia menţionând că au fost legaţi, ameninţaţi, bătuţi de către personalul şi conducerea centrului, prezentând leziuni specifice legării la nivelul mâinilor”, se mai arată în comunicatul citat.

Potrivit documentului citat, după mai mult de 8 ore s-a dispus evaluarea medicală şi relocarea tuturor rezidenţilor, centrul fiind acum închis.

Licenţa Centrului din Bărdeşti, judeţul Mureş, a fost retrasă, spune, joi seara, prefectul judeţului, Mara Togănel, iar toată documentaţia de anchetă a fost predată DIICOT Târgu Mureş. 13 persoane au fost duse la spital şi 17 au fost relocate.

Potrivit ISU Mureş, s-a intervenit pentru acordarea de asistenţă medicală, prim ajutor de urgenţă şi transportul unor persoane vârstnice cazate într-un centru de îngrijire din localitatea Bărdeşti.

La faţa locului au fost dislocate 3 autospeciale de transport personal şi victime multiple, două ambulanţe SMURD B2, o ambulanţă SMURD C1 - Terapie Intensivă mobilă, un microbuz, precum şi 2 autospeciale de primă intervenţie şi comandă.

„Până în momentul de faţă din totalul de 30 de persoane identificate, 13 au fost deja transportate la UPU Târgu Mureş pentru îngrijiri medicale suplimentare, acestea suferind afecţiuni cronice. De asemenea, o persoană a fost preluată de aparţinători şi alte 17 persoane vor fi relocate în alte centre de îngrijire aparţinând de DGASPC din municipiul Sighişoara (4 persoane) şi localităţile Luduş (9 persoane) şi Ideciu (3 persoane)”, arată ISU Mureş.

Ministrul Muncii Simona Bucura Oprescu solicită Agenţiei Naţionale de Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS) cercetarea disciplinară în cazul azilului din Mureş, unde beneficiarii erau agresaţi şi a dispus ANPDPD retragerea licenţei.

„Situaţia de la Mureş este intolerabilă”, spune, joi, ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, după ce premierul Marcel Ciolacu a fost informat că beneficiarii Centrului de îngrijire şi asistenţă Căsuţa Lu'Minar fi supuşi unor „violenţe inadmisibile”.

Ministrul Muncii cere ca vinovaţii să răspundă.

„Solicit urgent Agenţiei Naţionale de Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS) să înceapă procedura de cercetare disciplinară împotriva responsabililor de această situaţie revoltătoare. Totodată, am dispus Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi (ANPDPD) retragerea licenţei în cazul Asociaţiei „Re-Min”, centrul „Căsuţa Lu’ Min” din comuna Sântana de Mureş, sat Bărdeşti”, spune Simona Bucura Oprescu.

Conform informaţiilor primite de premier, victimele erau ţinute închise şi supuse unor acte de violenţă, necesitând de urgenţă intervenţii medicale.

Marcel Ciolacu spune că va monitoriza îndeaproape evoluţia evenimentelor pentru a se asigura că victimele vor primi un tratament adecvat, iar vinovaţii vor fi traşi la răspundere.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
azil,
malnutriţie,
degradant

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.