Pentru est-europeni, Crăciunul din 2022 a fost cel mai scump din acest secol, iar 2023 va aduce probabil un alt cel mai scump Crăciun

Autor: Bogdan Cojocaru Postat la 30 decembrie 2022 200 afişări

Pentru est-europeni, Crăciunul din 2022 a fost cel mai scump din acest secol, iar 2023 va aduce probabil un alt cel mai scump Crăciun

Pentru cei mai mulţi oameni, Crăciunul înseamnă să te simţi bine alături de cei dragi, prieteni şi mai ales familie. Mai peste tot în lume, acest lucru înseamnă cadouri, adesea cumpărate. În Europa de Est mai înseamnă şi multă mâncare, adesea tradiţională. Cum toate s-au scumpit, iar în regiune mai mult decât în alte părţi ale Europei, Crăciunul din 2022 a fost cel mai scump al acestui secol.

 

Cele mai recente estimări arată că oamenii nu sunt mai reţinuţi şi că au scos mai mulţi bani din buzunare pentru sărbători, ceea ce se va vedea în vânzări probabil record. Dar cum va fi următorul Crăciun? Cel de anul acesta a fost şi un pic mai întunecat. Primăriile au făcut economie la electricitate. 

 

În Ungaria, Telex.hu a făcut o comparaţie între preţurile actuale ale ingredientelor mâncărurilor tradiţionale pentru Crăciun cu cele din urmă cu un an. Rezultatele arată că smântâna s-a scumpit cu 30%. Dintre ingredientele ciorbei de crap, preţul cepei a crescut cu 162%, iar peştele s-a scumpit cu 40%. În total, ciorba de crap este cu 45% mai scumpă. O altă mâncare tradiţională, puiul prăjit cu piure de cartofi, costă doar un pic mai mult decât anul trecut mulţumită îngheţării preţurilor cărnii de pui şi uleiului. Dar acest lucru depinde şi de ingrediente.

 

Dacă se pune şi unt, preţurile acestuia sunt mai mult decât duble. O masă tradiţională de Craciun ar fi, în general, cu 41% mai scumpă. Pentru mulţi, aceasta este adevărata inflaţie. Rata oficială pentru noiembrie este de 22,5%. Hungary Today, un site maghiar de ştiri care tinde să fie pro-guvernamental, scria înainte de Crăciun că ungurii se pregăteau să cheltuiască destul de mult pe cadouri pentru că, aparent, au mai mulţi bani la dispoziţie decât anul trecut.

 

Asociaţia comercianţilor din Ungaria estimează că în decembrie comerţul va atinge niveluri record deoarece familiile au mai mulţi bani de cheltuit. Acest lucru se datorează faptului că PIB-ul şi salariile au crescut şi sistemului de sprijin financiar pentru gospodării introdus de guvern.  Pe de altă parte, banca centrală se aşteaptă la credite personale record în decembrie. Nivelul ar fi triplu faţă de 2008.

 

De aceea, instituţia a lansat, din nou, o campanie de promovare a cheltuitului responsabil. Este importantă o astfel de abordare a obiceiurilor ungurilor deoarece cele mai recente estimări ale băncii arată că anul viitor mâncarea va fi cu 30% mai scumpă decât în 2022. Vestea bună este că în primele luni ale anului viitor inflaţia va începe să frâneze, adică ritmul de creştere a preţurilor va încetini.â

 

În Polonia, cea mai mare economie din regiune, ministerul de finanţe crede că inflaţia va începe să frâneze în martie 2023, după ce în februarie va ajunge la 19-20%, de la 17,5% în noiembrie anul acesta. Iar până la finalul anului viitor, indicatorul va fi mai mic de 10%.

 

Este o veste bună, dar nu excelentă, pentru că acest lucru înseamnă că şi Crăciunul 2023 va fi cel mai scump din acest secol. Anul acesta, în noiembrie şi în decembrie preţurile la mâncare au fost cu aproximativ 23% mai mari decât în 2021, arată estimările BNP Paribas. Din acestea se poate observa că Ungaria este campionul european absolut la scumpirea alimentelor.

 

Polonia este şi ea pe locurile fruntaşe. Dar nici Germania nu stă bine, deoarece acolo mâncarea s-a scumpit cu 20%. În Polonia, cele mai mari creşteri de preţ le-au avut produsele din lapte - 30%. Inflaţia la carne s-a apropiat de 25%. Preţul zahărului s-a dublat. La ulei, a crescut cu până la 60%. Pentru acum deloc banalul crap, din care polonezii fac mâncăruri tradiţionale de Crăciun, gospodinele au dat cu 50% mai mult, potrivit platformei de analiză şi cercetare UCE Research.

 

În unele magazine, preţul este cu 75% mai mare. Anul acesta, crapul a ajuns pe mesele multor polonezi, dar specialiştii cred că tradiţia se va schimba treptat dacă preţurile continuă să crească nebuneşte. În analiza citată, cele mai multe persoane (49% din participanţii la studiu), au spus că anul acesta Crăciunul nu a fost nici mai sărac şi nici mai bogat decât cel de anul trecut.

 

Pentru Crăciunul viitor, banca centrală le-a oferit ungurilor un cadou nedorit: salariile reale (raportate la inflaţia) vor fi semnificativ mai mici. Iar un oficial din ministerul agriculturii a spus că el crede că mâncarea nu se va ieftini la anul. Innpoland.pl a observat totuşi că polonezii pot găsi produse poloneze la preţuri mai mici decât acasă în magazinele de specialităţi poloneze din Marea Britanie. Explicaţia ar putea sta în deprecierea zlotului, în contractele pe termen lung sau în costurile operaţionale mari din Polonia.   

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
craciun,
crestere,
mancare,
oameni,
polonia

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.