Pentagonul examinează două închisori militare din SUA pentru a transfera deţinuţi de la Guantanamo

Autor: Ioana Bojan Postat la 15 august 2015 59 afişări

Departamentul american al Apărării examinează închisoarea militară Navy Brig din South Carolina şi o alta din Kansas, în căutarea unor penitenciare care să găzduiască deţinuţi de la centrul de detenţie din Guantanamo Bay, Cuba, pe care administraţia Obama încearcă să îl închidă, relatează AP.

Căpitanul Jeff Davis, un purtător de cuvânt al Pentagonului, a declarat că o echipă a examinat vineri închisoarea militară din Fort Leavenworth, statul Kansas, şi va evalua apoi centrul de detenţie Navy Brig din Charleston, statul South Carolina.

Davis a precizat că echipa va evalua costurile asociate cu construcţia şi alte schimbări necesare pentru a folosi închisorile pentru a găzdui deţinuţi, dar şi procese în comisiile militare, în cazul celor acuzaţi de crime de război.

Davis a afirmat că mai sunt şi alte închisori, în afară de cele din Kansas şi South Carolina, pe care le va vizita echipa.

Deşi echipa examinează întâi centre militare, Biroul american al Penitenciarelor lucrează de asemenea la o listă cu închisori civile.

Închiderea centrului de detenţie de la Guantanamo Bay este o prioritate pentru preşedintele Barack Obama, care a promis în prima zi de mandat că va face acest lucru. Acest efort a întâmpinat însă numeroase obstacole, inclusiv opoziţia republicanilor şi a unor democraţi din Congres, precum şi dificultăţi în transferul zecilor de deţinuţi care pot fi eliberaţi.

Oficialii trebuie să găsească ţări dispuse să găzduiască deţinuţii şi trebuie să primească asigurări că vor fi monitorizaţi adecvat şi nu vor reprezenta un pericol pentru securitate.

Aproximativ 52 dintre cei 116 deţinuţi care se mai află la Guantanamo pot fi eliberaţi, dar secretarul american al Apărării, Ash Carter, şi predecesorii săi au subliniat că nu vor elibera niciun deţinut până nu obţin toate garanţiile de securitate. Ceilalţi 64 sunt consideraţi prea periculoşi pentru a fi eliberaţi.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
SUA,
GUANTANAMO,
ÎNCHISORI
/actualitate/pentagonul-examineaza-doua-inchisori-militare-din-sua-pentru-a-transfera-detinuti-de-la-guantanamo-14676730
14676730
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.