Pe targa la proces. Mubarak este judecat pentru crima si coruptie

Autor: Ioana Mihai Postat la 15 august 2011 28 afişări

Hosni Mubarak, presedintele egiptean indepartat de la putere, a aparut luni intr-un tribunal din Cairo pentru cea de-a doua infatisare intr-un caz in care este acuzat de crima si coruptie, relateaza Financial Times.

Mubarak, care ar putea primi pedeapsa capitala daca este gasit vinovat, a ajuns luni la tribunal intr-o ambulanta si a fost dus in sala de judecata pe o targa. Sala de judecata a fost improvizata intr-o sala a academiei de politie. Odata cu inceperea audierilor, zeci de partizani si oponenti ai fostului presedinte s-au luptat cu pietre in curtea academiei de politie.

Procesul a inceput in urma cu cateva saptamani si i-a invrajbit pe egipteni, multi dintre ei indoindu-se de faptul ca actualul consiliu militar care conduce tara ar da startul unei astfel de actiuni legale.

Mubarak, care a detinut puterea vreme de 30 de ani, a tinut in maini fraiele tarii si se credea ca planuieste sa stabileasca o succesiune dinastica, pregatindu-si fiul, Gamal, sa-i ia locul.

Membrii consiliului militar care conduc tara pana la organizarea alegerilor sunt toti numiti de Mubarak si multa lume s-a indoit ca ei vor da unda verde pentru inceperea acestui proces.

Peste 850 de oameni au fost ucisi de politie in timpul protestelor care au durat 18 zile si care au dus la indepartarea fostului presedinte. El este acuzat ca a ordonat fortelor de ordine sa foloseasca munitie reala impotriva demonstrantilor.

Alaa si Gamal, cei doi fii ai fostului presedinte sunt si ei judecati impreuna cu tatal lor. Ei sunt acuzati de coruptie si in randul probelor se afla achizitia la preturi de nimic a unor resorturi de la Marea Rosie, in Sharm el-Sheick, de la Hussein Salem.

Salem, care a fost judecat in absenta, este acuzat ca s-a folosit de relatia de prietenie cu Mubarak pentru a obtine contracte de export a gazelor naturale catre Israel.

Desi procurorii statul joaca cel mai important rol in aducerea acuzatiilor impotriva lui Mubarak, peste o suta de avocati sunt implicati in proces, infatisandu-se in numele victimelor violentelor mentionate.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
egipt,
mubarak,
proces,
sanatate
/actualitate/pe-targa-la-proces-mubarak-este-judecat-pentru-crima-si-coruptie-8624073
8624073
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.