Patronul clubului Expirat: Direcţia de impozite a sectorului 5 îmi impută o taxă de 7.000.000 lei noi

Autor: Dorina Călin Postat la 05 noiembrie 2015 2777 afişări

Patronul clubului Expirat: Direcţia de impozite a sectorului 5 îmi impută o taxă de 7.000.000 lei noi

Patronul clubului Expirat, Andrei Sosa, a scris un mesaj pe contul său de Facebook, în care spune că, în urmă cu o lună, localul pe care îl conduce a fost vizat de un control al Direcţiei de impozite şi taxe locale a sectorului 5, în urma căruia i s-a aplicat o taxă "de spectacol" de 1.600.000 euro.

Patronul clubului Expirat din Capitală, Andrei Sosa, a anunţat, imediat după incendiul care a avut loc, pe 30 octombrie, în clubul Colectiv, în care 32 de persoane au murit, că va închide localul pe care îl conduce, pentru că 12 ani a pus viaţa a mii de oameni în pericol şi că nu îşi va mai asuma vieţi.

Miercuri seară, acesta a revenit cu un mesaj pe contul său de Facebook, în care a menţionat că nu a vrut să îl "tabloidizeze presa", dar oricum a făcut-o. "Am primit multe mesaje de încurajare, dar şi mulţi mi-au umplut frigiderul. Le mulţumesc celor care m-au încurajat şi înţeleg şi punctul de vedere al celor care m-au înjurat", a scris Andrei Sosa pe Facebook.

Patronul clubului Expirat a mai scris că au apărut "nişte neadevăruri în presă", pe care vrea să le lămurească.

"Societatea pe care funcţiona Expirat-ul, pe care funcţionează şi alte activităţi este Sosa & Sosa SRL, înfiinţat în 2002. Acţionari sunt eu şi cu soţia mea, Raluca. Expirat-ul a fost viaţa noastră, a fost copilul nostru. Cei ce ne cunosc ştiu bine asta. Doar asta am făcut de la 20 de ani şi acum ne apropiem de 40. În prezent, avem în jur de 70 de angajaţi, mulţi din ei lucrează la Expirat de 10 ani. Este şi viaţa lor. Suntem ca o familie şi mi se rupe sufletul că o să îi las fără un loc de muncă", spune Andrei Sosa.

De asemenea, acesta a menţionat că, în urmă cu o lună, a avut un "control sumar" de la Direcţia de impozite şi taxe locale a sectorului 5, ce avea în vedere aplicarea unei taxe pe spectacole.

"Taxă de care, sincer, habar nu aveam că ar fi trebuit s-o plătesc vreodată şi de care nu m-a întrebat nimeni de la stat de ea în tot acest timp. După o declaraţie în scris a unui angajat, am primit o decizie de impunere de 7.000.000 lei noi (1.600.000 euro). Fără nici un control la faţa locului. Şi fără alte verificări. Am crezut că e o glumă proastă. Am consultat un avocat să încerc să aflu ce este cu această taxă. E vorba de un articol din Codul Fiscal - art. 275, despre o taxa de «spectacole». Foarte ambiguă şi neclară. Din motivul ăsta nu ne-a întrebat nimeni în atâţia ani de funcţionare de ea. Ne impută o taxa de «spectacole» de 24 lei pe metru pătrat pe zi de funcţionare. Adică în jur de 7.000 de lei pe zi de funcţionare. În condiţiile în care Expirat-ul făcea în jur de 10.000 lei vânzare. Ce adaos trebuie să ai să poţi plăti asta?!!! Probabil preţurile din Londra. Nici cele mai scumpe cluburi din Bucureşti nu ar putea plăti-o. Noi vindem berea cu 8 lei. Probabil că, după capul lor. ar fi trebuit să o vindem cu 40 ca să plătim doar taxa asta!!!", a scris, pe Facebook, Andrei Sosa.

Totodată, patronul Expirat a mai spus că niciun club din Bucureşti nu plăteşte această taxă în forma în care i-a fost imputată lui, precizând că s-a interesat, iar, în Centrul istoric al Capitalei, care aparţine de sectorul 3, "cârciumarii au ajuns la o înţelegere cu inspectorii de acolo să îi lase în pace cu taxa aceasta, e şi neclară şi absurdă". "În unele sectoare îi pontează ca şi cum ar fi deschişi doar o noapte pe lună. În altele, inspectorii nu au fost", a mai scris Sosa.

"Mi-a fost clar că e o greşeală undeva. Şi, de fapt, sunt mai multe, cea mai vizibilă e asta: în 2005, când s-a trecut la leul nou, la articolul ăsta din codul fiscal au pierdut un zero la actualizare. Dar aşa e legea în acest moment. Şi nimeni din aparatul de stat nu a făcut nimic să o repare, deşi din atitudinea lor e clar că şi ei îşi dau seama că e aberant şi anormal. Probabil din motivul ăsta inspectorii de la sectorul 5 nu au întrebat de taxa asta. Sau poate că nu ştiau de existenţa noastră. În atâţia ani funcţionare. V-am spus câte taxe am plătit la stat în ultimii 5 ani... Şi statul nu ştie nici măcar că exist!!!", mai spune patronul clubului Expirat.

Mai mult decât atât, Andrei Sosa a spus că suma i-a fost calculată retroactiv, pe ultimii cinci ani, luându-se în considerare faptul că localul a fost deschis trei zile pe săptămână, iar cu dobânzile şi penalităţile aferente s-a ajuns la suma de 1.600.000 de euro.

"Am cerut o audienţă la şeful direcţiei şi am primit termen de soluţionare 21 decembrie (adica aproape 2 luni pentru o audienţă). Am revenit cu o nouă solicitare şi m-au programat marţi. În urma celor întâmplate în weekend, am intrat, luni, la ei explicându-le urgenţa. Şi mai ales că mâine e ultima zi în care pot face contestaţie. Şi prima zi din care îmi pot face poprire pe conturi. În audienţă, inspectorii mi-au zis că nu sunt ei de vină. Că le-a venit Curtea de Conturi pe cap (probabil să verifice ce prostii a făcut Vanghelie pe acolo). Şi că nu au ce face, trebuie să pună legea în aplicare. Chiar dacă e absurdă. Şi că ar trebui să îmi iau un consultant fiscal şi să dau cu firma de gard... Kafka!!! Cum să spună un inspector fiscal asta?!! În loc să mă sprijine să găsim o variantă să reparăm împreună asta. Mai ales în urma celor întâmplate zilele astea. Mai ales că e o culpa comună. A mea că nu sunt doctor în Codul Fiscal şi a celorlalte legi din ţara asta. Şi a lor că nu m-au înştiinţat în atâţia ani că aş avea de platit o taxă aberant de mare", a mai spus Andrei Sosa.

De asemenea, acesta a menţionat soluţiile care există în acest caz. "Trebuie să atac în justiţie hotărârea de guvern în care au greşit. Doar că mie, «lacom şi inconştient patron de club», o să îmi fie destul de greu să câştig. Mai ales că probabil sunt singurul «fraier» care o să fac asta. Probabil, cei care au păţit-o îşi dau cu firma de gard în loc să intre într-o luptă directă cu partea disfuncţională a statului. Dar am încredere măcar în justiţie. Să stabilească justiţia dacă am de plătit vreo taxa şi în ce valoare. Şi o să o plătesc dacă aşa se decide. Dar sper să câştig în justiţie, iar, dacă mi se impută o taxă, să fie cea corectă. Din care mai mult de jumătate ar fi dobânzi şi penalităţi. Pe care mi se pare just să le împart jumi-juma cu insectorii fiscali. O să îi acţionez în judecată, pentru că este şi vina lor că nu şi-au făcut treaba cum trebuie. Dar nu o să dau cu firma de gard pentru că, dacă am vreo vină, e normal să mi-o asum. Şi speculaţiile din presă cum că de aceea am închis Expirat-ul sunt nefondate. Firma funcţionează mai departe cu celelalte activităţi pe care le am", a mai scris Andrei Sosa.

Totodată, în încheierea mesajului său de pe Facebook, Andrei Sosa a scris că această taxă a fost scoasă din noul Cod Fiscal. "Probabil pentru că există deja o taxă şi în actualul Cod Fiscal pentru barurile care desfăşoară activitate de noapte: 5% din vânzări", a încheiat patronul clubului Expirat.

Numărul persoanelor decedate în urma incendiului izbucnit în clubul Colectiv din Capitală a ajuns la 32. Alte aproximativ 130 de persoane sunt internate în mai multe spitale din Bucureşti, peste 50 fiind în stare critică sau gravă.

Zeci de mii de oameni au ieşit în stradă, miercuri seară, după demisia Guvernului, în Bucureşti şi în principalele oraşe din ţară, în memoria victimelor incendiului din clubul Colectiv, dar şi pentru a manifesta împotriva corupţiei şi clasei politice, a-şi exprima revolta şi a cere mai multe schimbări.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
EXPIRAT,
ANDREI SOSA,

Citeşte pe comedymall.ro

/actualitate/patronul-clubului-expirat-directia-de-impozite-a-sectorului-5-imi-imputa-o-taxa-de-7-000-000-lei-noi-14875182
14875182
comments powered by Disqus
Cum îşi reinventează afacerile micii antreprenori români? Cum îşi reinventează afacerile micii antreprenori români?

Reinventaţi de pandemie Ţi-ai pus toate economiile la bătaie. Ţi-ai vândut, poate, apartamentul sau motocicleta şi ai investit banii într-o afacere. Nu acum, ci în urmă cu câţiva ani. Totul a mers bine. Ai crescut, uşor-uşor, cu paşi mici, dar ai ajuns la profit, iar acum businessul îţi e suficient să trăieşti fără a avea nevoie şi de un job. Ţi-ai îndeplinit visul. Până când, într-o zi pe care nici tu, nici altcineva nu putea s-o prevadă, totul se prăbuşeşte. Totul se închide. Marfa ta, serviciile tale nu-şi mai găsesc acum clienţii. Totul e captiv în izolare, publicul tău ţintă nu mai există, iar dacă există, îşi drămuieşte cu grijă banii pentru o potenţială criză care se prevesteşte.

vezi continuarea
ZF.ro
Pericol critic: Dacă patronii mor, nu o să mai avem nici angajaţi sau cine să plătească salariile Pericol critic: Dacă patronii mor, nu o să mai avem nici angajaţi sau cine să plătească salariile
Dezvăluirile unui medic de la Medlife despre coronavirus. Care este cel mai IMPORTANT lucru
Mediafax
Ţara de mărimea României care "a avut un răspuns stelar" la coronavirus. Sub 400 de cazuri, niciun mort. Ce au făcut autorităţile Ţara de mărimea României care "a avut un răspuns stelar" la coronavirus. Sub 400 de cazuri, niciun mort. Ce au făcut autorităţile
Alertă la Chernobîl: pădurea radioactivă de lângă centrală a luat foc! Ucrainenii au trimis un elicopter şi două avioane
MonitorulApararii
Fostul premier social-democrat Zoran Milanović revine la conducerea Croaţiei. Ca preşedinte Fostul premier social-democrat Zoran Milanović revine la conducerea Croaţiei. Ca preşedinte
Ce se întâmplă la Moscova este de bine deopotrivă pentru Rusia şi Putin(?)
MonitorulPartidelor
Apartamentul lui Ungureanu, oferit drept REFUGIU al medicilor în calea COVID-19. „Toţi să facă la fel” Apartamentul lui Ungureanu, oferit drept REFUGIU al medicilor în calea COVID-19. „Toţi să facă la fel”
Demisie „fulger”. Un medic chirurg va conduce Ministerul Sănătăţii. Cine este Nelu Tătaru, propus să preia funcţia după plecarea lui Costache
MonitorulSiguranteiCetateanului
COMENTARIU Valeriu Suhan Hai, da-ma... incolo... COMENTARIU Valeriu Suhan Hai, da-ma... incolo...
Dr. Tudor Ciuhodaru atentioneaza ca virusul (Covid-19) rezista minim 30 de minute in aer dupa eliminarea sursei infectiei si peste cinci zile pe piele

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.