Paşii mici ai uniunii bancare europene

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 13 octombrie 2012 49 afişări

Nu mai puţin de 11 ţări din zona euro şi-au declarat la reuniunea Ecofin de zilele trecute susţinerea pentru introducerea taxei pe tranzacţiile bancare (Belgia, Germania, Grecia, Franţa, Austria, Portugalia, Slovenia - acord scris, Estonia, Spania, Italia şi Slovacia - acord deocamdată verbal).

Previzibil, Marea Britanie şi Irlanda au respins ideea, ceea ce a determinat Autoritatea Bancară Europeană (ABE) să propună înfiinţarea unui "grup independent" care să regleze pe parcurs divergenţele dintre adepţii şi opozanţii taxei, în aşa fel încât statele susţinătoare ale acesteia "să nu se prevaleze de argumentul numărului lor sau al forţei economice pentru a le marginaliza pe celelalte". Nu e clar însă cum ar putea funcţiona acest arbitraj, dar nici care sunt detaliile aplicării taxei în sine, astfel încât majoritatea economiştilor din bănci consideră că instituirea taxei pe tranzacţii e puţin probabil să aibă loc în cursul anului viitor.

Tot la reuniunea Ecofin - consiliul miniştrilor economiei şi ai finanţelor din UE - s-a conturat ideea că mecanismul unic de supraveghere a pieţei bancare europene trebuie finalizat până la sfârşitul anului, întrucât acesta este una dintre condiţiile pentru ca Mecanismul European de Stabilitate (MES), plasa financiară de siguranţă a zonei euro, să poată căpăta dreptul de a recapitaliza direct băncile europene, un lucru de care nu doar băncile, ci şi statele cu probleme ale zonei euro au nevoie cât mai rapid, mai ales în contextul sumbru creat de avertismentele FMI că economia zonei euro va încheia anul pe minus, iar la anul şase ţări membre vor rămâne în recesiune.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
UE,
zona euro,
taxa,
Ecofin,
ABE,
MES,
banci,
uniune bancara,
banci
/actualitate/pasii-mici-ai-uniunii-bancare-europene-10197670
10197670
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.