Parlamentul European îndeamnă ţările UE să îi ofere protecţie activistului Edward Snowden, căutat de SUA pentru spionaj

Autor: Mihai Draghici Postat la 29 octombrie 2015 114 afişări

Parlamentul European a adoptat, joi, o rezoluţie prin care îndeamnă statele membre UE să îi ofere protecţie activistului american Edward Snowden, refugiat în Rusia după ce a dezvăluit informaţii secrete ale Agenţiei pentru Siguranţă Naţională (NSA) din SUA.

Proiectul de rezoluţie a fost adoptat la limită de eurodeputaţi, cu 285 pentru şi 281 împotrivă.

"Statele membre ale Uniunii Europene trebuie să abandoneze toate procedurile penale împotriva lui Edward Snowden, să îi ofere protecţie şi, drept consecinţă, să evite extrădarea sau predarea sa altor părţi, recunoscându-i statutul de activist pentru integritate şi de apărător al drepturilor omului", prevede rezoluţia, care are caracter simbolic şi riscă să genereze tensiuni diplomatice cu Administraţia Barack Obama.

"Acest vot nu este o lovitură dată instituţiilor guvernamentale americane, ci o mână întinsă de prieteni. Este o şansă de a merge înainte", a reacţionat Edward Snowden, prin Twitter, după votul Parlamentului European.

Edward Snowden, în vârstă de 32 de ani, este cetăţean american, fost angajat al Agenţiei Centrale pentru Informaţii (CIA) şi fost colaborator al Agenţiei pentru Siguranţă Naţională (NSA). În anul 2013, Snowden a transmis publicaţiilor The Guardian şi The Washington Post o serie de documente clasificate care conţineau informaţii despre programe NSA de monitorizare a cetăţenilor americani. Activistul american se află în prezent în Rusia, unde a primit azil politic temporar.

Preşedinţia Statelor Unite i-a cerut lui Edward Snowden să revină pe teritoriul american pentru a fi judecat sub acuzaţiile de spionaj şi furt de proprietăţi aparţinând instituţiilor guvernamentale americane.

Într-o altă rezoluţie, adoptată tot joi cu 342 de voturi pentru şi 274 împotrivă, Parlamentul European avertizează că instituţiile europene nu au luat măsuri adecvate pentru protejarea cetăţenilor UE de operaţiuni masive de monitorizare.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
UE,
SUA,
SNOWDEN
/actualitate/parlamentul-european-indeamna-tarile-ue-sa-ii-ofere-protectie-activistului-edward-snowden-cautat-de-sua-pentru-spionaj-14867440
14867440
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.