Bloggerul condamnat la 1.000 de lovituri de bici şi 10 ani de închisoare a primit premiul Saharov pentru drepturile omului

Autor: Bogdan Angheluţă Postat la 29 octombrie 2015 308 afişări

Bloggerul condamnat la 1.000 de lovituri de bici şi 10 ani de închisoare a primit premiul Saharov pentru drepturile omului

Raif Badawi, din Arabia Saudită, a primit o pedeapsă de 10 ani în închisoare şi 1.000 de lovituri de bici pentru "insulte aduse islamului".

Badawi, autorul site-ului "Free saudi liberals", a fost condamnat în 2012 şi a primit primele 50 de lovituri de bici în luna ianuarie a acestui an. Deşi opinia publică internaţională a criticat în termeni extrem de duri sentinţa, considerând-o un atac adresat libertăţii de exprimare, curtea supremă din Arabia Saudită a reconfirmat pedeapsa în luna iunie.

Badawi a primit astăzi premiul Saharov pentru drepturile omului acordat de către Parlamentul European. Martin Schulz, preşedintele PE, a cerut regelui saudit Salman să îl elibereze pe Badawi, pentru ca acesta să poată accepta premiul.

"Acesta este un om exemplar, şi a primit una dintre cele mai groaznice pedepse", a spus Schulz în faţa plenului parlamentar. "Cer eliberarea sa imediată, pentru că relaţiile dintre noi depind de respectul acordat drepturilor omului".

Badawi a fost unul dintre cei trei candidaţi la premiul Saharov de anul acesta, alături de liderul opoziţiei ruse Boris Nemţov (asasinat în martie 2015) şi mişcarea de opoziţie din Venezuela Mesa de la Unidad Democratica.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/bloggerul-condamnat-la-1-000-de-lovituri-de-bici-si-10-ani-de-inchisoare-a-primit-premiul-saharov-pentru-drepturile-omului-14866776
14866776
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.