Unda tractoare din filmul "Star Wars", inventată de oamenii de ştiinţă - FOTO

Autor: Raluca Bădoiu Postat la 28 octombrie 2015 312 afişări

O echipă de cercetători de la Universităţile Bristol şi Sussex a reuşit să creeze o undă tractoare asemănătoare celei din filmul "Star Wars".

Unda tractoare din filmul "Star Wars", inventată de oamenii de ştiinţă - FOTO

Echipa de cercetători a demonstrat faptul că undele de sunet de înaltă amplitudine pot genera o "hologramă acustică", ce poate funcţiona precum cele din filmul "Star Wars", informează în pagina online The Independent.  

Darth Vader şi căpitanul Kirk Starship Enterprises au avut o astfel de undă tractoare în filmele de mare succes din "Star Wars". Unda tractoare, care până acum era întâlnită doar în filmele science fiction de-a lungul anilor, a sosit în sfârşit pe Pământ.

O echipă de cercetători de la două universităţi britanice a creat prima undă tractoare sonică din lume, perfect funcţională şi capabilă să suspende, mişte şi să manipuleze obiecte mici, folosind doar puterea undelor sonore.

Studii anterioare au arătat că tehnologia undei tractoare este posibilă, dar noul studiu este semnificativ, deoarece este prima dată când un obiect a fost suspendat şi controlat în aer cu succes. Undele de sunet de înaltă amplitudine au fost utilizate pentru a genera o "hologramă acustică" ce poate suspenda o minge de polistiren de 4mm în aer.

Tehnica, dezvoltată de oamenii de ştiinţă, are o gamă largă de aplicaţii şi ar putea, în viitor, să fie utilizată pentru a manipula obiecte în interiorul corpului uman, fără a fi nevoie de o procedură medicală invazivă.

Bruce Drinkwater, profesor în cadrul Departamentului de Inginerie Mecanică Bristol si unul dintre autorii studiului, a declarat: "Ceea ce avem este o undă tractoare pe deplin funcţională. Putem apuca obiecte, le putem răsuci, le putem roti, le putem muta. Anterior oamenii ştiau că aceste forţe există, dar este cu totul o premieră în lumea ştiinţei să poţi transforma totul în realitate."

Urmărește Business Magazin

/actualitate/unda-tractoare-din-filmul-star-wars-inventata-de-oamenii-de-stiinta-foto-14865720
14865720
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.