Parlamentarii europeni vor sa protejeze prin lege libertatea presei din statele UE

Postat la 13 martie 2011 22 afişări

Membrii Parlamentului European au solicitat o noua revizuire a legii presei din Ungaria, dar si prezentarea unui proiect de directiva europeana privind mass-media.

Parlamentul a criticat decizia Comisiei Europene de a cere Budapestei doar modificari minime la legea presei, subliniind ca printre "problemele restante" se numara independenta politica si financiara a serviciului public de radiodifuziune, protectia confidentialitatii surselor jurnalistice, impunerea unor "sanctiuni disproportionate si extreme, din motive discutabile si nedefinite" si "un control politic si guvernamental generalizat si centralizat asupra mass-media".

Guvernul de la Budapesta a acceptat, in aceasta saptamana, sa aduca o serie de amendamente asprei legi a presei promovate de Viktor Orban si partidul Fidesz, care impunea amenzi de zeci si sute de mii de euro institutiilor din presa scrisa, audiovizuala si online care incalca "interesul public si morala publica", cerea ziaristilor sa-si dezvaluie sursele in cazuri considerate ca tinand de securitatea nationala si prevedea infiintarea unei autoritati de stat care sa supravegheze presa, autoritate dominata de apropiati ai Fidesz.

In aceeasi rezolutie, eurodeputatii si-au exprimat ingrijorarea fata de cazuri de nerespectare a "pluralismului si a libertatii" si in alte tari ale Uniunii, in special Italia, Bulgaria, Romania, Cehia si Estonia si au solicitat adoptarea in acest an a unei directive europene privind libertatea presei.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/parlamentarii-europeni-vor-sa-protejeze-prin-lege-libertatea-presei-din-statele-ue-8055965
8055965
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.