Paradisuri româneşti care nu se bucură de notorietatea pe care o merită cu adevărat

Postat la 14 iunie 2017 802 afişări

Ne putem mândri cu numeroase colţuri de rai unice în lume şi de o frumuseţe inimaginabilă. Din păcate, nu toate aceste paradisuri româneşti se bucură de notorietatea pe care o merită cu adevărat.

Paradisuri româneşti care nu se bucură de notorietatea pe care o merită cu adevărat

Platoul Meledic, aflat pe teritoriul administrativ al comunelor buzoiene Lopătari şi Mânzăleşti, face parte din Reţeaua Natura 2000. Chiar  în mijlocul acestei zone de o frumuseţe aproape ireală se află  Lacul Meledic (n.r.- sau “Lacul fără fund”, cum l-au denumit localnicii), respectiv un luciu de apă dulce format în masivul de sare. “Unic în lume, Lacul Meledic are aproape un hectar de luciu de apă dulce, în ciuda faptului că este aşezat pe un masiv de sare. În subteranul acestuia se află Peştera Şase Iezi  (n.r.- Peştera 6S Mânzăleşti)”, scrie pe site-ul Centrului de Informare Turistică Buzău.

Peştera Topolniţa, a doua ca mărime din România şi a 17-a din întreaga lume, a fost declarată  monument al naturii şi rezervaţie speologică. Aflată la aproximativ 30 de kilometri de Drobeta Turnu Severin, uimitoarea cavernă sculptată cu măiestrie de râul Topolniţa şi de pâraiele Găurinţi şi Ponorăţ adăposteşte formaţiuni carstice unice şi extrem de spectaculoase, printre care şi “Pădurea cu lumânări” şi “Lacul de cleştar”.

 

Podul lui Dumnezeu, aflat în comuna Ponoarele, judeţul Mehedinţi, a luat naştere în urma prăbuşirii tavanului Peşterii Ponoarele. Acesta este singurul pod natural din lume deschis traficului.

Parcul Natural Porţile de Fier este considerat un autentic muzeu geologic în aer liber, patrimoniul ştiinţific fiind unic la nivel mondial. Printre comorile pe care le adăposteşte se află şi spectaculoasa rezervaţie naturală Cazanele Mari şi Cazanele Mici, unde munţii întâlnesc Dunărea. Primăvara, în această rezervaţie înfloreşte laleaua galbenă, o specie endemică unică în lume.

Pitorescul sat Rimetea, din judeţul Alba, a fost propus pentru a fi inclus pe lista Patrimoniul Mondial UNESCO.  Interesant este şi faptul că versanţii abrupţi care înconjoară satul dau impresia că aici soarele răsare de două ori pe zi, după cum spun localnicii.

Lacul de acumulare Vida, din apropierea localităţii bihorene Luncasprie, comuna Dobreşti, pare desprins din poveşti. Acest colţ de Rai din ţara noastră este supranumit “Paradisul de smarald”. Lacul are o culoare exotică, aşa cum doar în zonele tropicale mai întâlneşti. Tabloul de o frumuseţe ieşită din comun este completat de pădurea deasă care înconjoară lacul şi care se oglindeşte pe suprafaţă de 6 hectare, conferindu-i, în funcţie de anotimp, culori aproape ireale. În mijlocul lacului există un “vârtej”  spectaculos  care este, de fapt, un deversor de tip pâlnie, unic în lume, construit pentru evacuarea apei, atunci când plouă abundent.

Cititi mai multe pe www.identitatea.ro

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
bucurie,
refuz,
frumusete,
lac,
pestera,
apa,
buzau,
natura,
localnici

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.