Oraşul din România care este departe de restul localităţilor continuă să se dezvolte iar acum probele medicale vor fi trimise cu drona între spitale

Autor: Cosmin Pirv Postat la 19 ianuarie 2023 17063 afişări

Oraşul din România care este departe de restul localităţilor continuă să se dezvolte iar acum probele medicale vor fi trimise cu drona între spitale

În Oradea vor fi folosite drone pentru transportul probelor medicale între spitale în cadrul unui proiect pilot. Primul transfer va avea loc vineri între spitalele Judeţean şi Municipal.

Potrivit unui comunicat al Primăriei Oradea, după testarea dronei, care, dacă condiţiile meteo o vor permite, va avea loc vineri, se va face o analiză completă a zborului, scopul acestui proiect-pilot fiind tocmai culegerea de date, de cifre, realizarea unei evaluări a costurilor economice, a eventualelor riscuri ale zborului, o evaluare a tipului de dronă potrivit pentru astfel de operaţiuni.

Traseul care va fi realizat în cadrul acestui proiect pilot a fost aprobat de Autoritatea Aeronautică Civilă Română. Pe timpul zborului va exista un semnal video de la cele două camere pe care le are drona, cu detalii legate de viteză şi altitudine.

Modelul de dronă folosit în cadrul proiectului-pilot este X 11, o dronă care poate decola cu o greutate totală de 11 kg şi care poate transporta o încărcătură tehnică de 3 kg. Ea are mai multe motoare, este concepută pentru distanţe scurte în zone urbane şi zboară cu o viteză de 40 km/h.

„Ca şi municipalitate, încercăm să dezvoltăm nivelul de inovare din Oradea. Colaborarea cu Skyy Network a fost iniţiată în 2020, la solicitarea companiei care căuta un oraş-partener, în care să poată să dezvolte tehnologie de utilizare comercială a dronelor. Am răspuns afirmativ, iar condiţia pe care am cerut-o e ca orice inovare în acest domeniu să fie implementată în Oradea. Şi iată că suntem azi înaintea testării proiectului-pilot, cu toate documentaţiile realizate, cu toate avizele solicitate de Autoritatea Aeronautică Civilă”, a declarat city-managerul Oradei Mihai Jurca.

Acesta a precizat că o astfel de inovare în Oradea va însemna o deschidere spre parteneri comerciali, spre companii, în sensul dezvoltării unor aplicaţii comerciale pentru utilizarea dronelor.

Obiectivele principale ale acestui proiect, ai cărui beneficiari sunt Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea şi municipiul Oradea, sunt eficientizarea costurilor în serviciile medicale oferite de Spitalul Judeţean, dar şi dezvoltarea unui sistem de transport sustenabil în spaţii urbane aglomerate şi pe distanţe medii prin intermediul dronelor.

„Primul laborator robotizat din România pe care îl avem la Oradea şi-a dovedit deja viabilitatea din punct de vedere al eficienţei economice şi medicale. Ca urmare, costurile pentru analize au scăzut cu 30%, iar timpul de eliberare a rezultatelor s-a scurtat cu 68%. Dacă vom reuşi să transportăm rapid probele biologice, probele de sânge şi medicamentele vom elimina acel ciclu de aprovizionare a laboratorului de la locaţii, nu vom mai mobiliza mijloace de transport, nu vom mai mobiliza personal, se vor reduce mult costurile, nu vor mai fi întârzieri şi reclamaţii. Cred că după un an de zile de aplicare a acestui sistem de aprovizionare a laboratorului, multe municipalităţi vor conştientiza necesitatea acestei soluţii inovative”, a declarat managerul Spitalului Judeţean, Gheorghe Carp.

Soluţia dronelor medicale nu va viza doar municipiul Oradea. În judeţul Bihor sunt patru spitale orăşeneşti: Marghita, Aleşd, Salonta şi Beiuş, care vor putea beneficia de transportul probelor cu drone către Oradea, pentru acele analize care nu se fac în acele spitale, iar acest lucru va însemna eficientizarea actului medical şi economii.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
probe,
medicale,
drone

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.