Opinie Crenguţa Nicolae: Un cadou pentru noi: jumătate de an de caterincă electorală

Postat la 27 august 2019 40 afişări

Ieşirea ALDE din coaliţie marchează oficial intrarea într-o campanie prezidenţială care chiar „nu ia prizonieri”, vorba tricoului lui Florin Cîţu: începând de acum, ţara se închide sine die, mai tare decât în vacanţele de Crăciun, când de la 1 decembrie până după Anul Nou nu mai face nimeni nimic.

Opinie Crenguţa Nicolae: Un cadou pentru noi: jumătate de an de caterincă electorală

Din perspectivă electorală, nu e nimic condamnabil sau nefiresc în ceea ce s-a întâmplat. Un guvern de coaliţie poate rămâne oricând minoritar prin plecarea unuia sau a mai multor parteneri; partidul sau partidele rămase pot încerca alte coaliţii sau pot încerca o guvernare minoritară, caz în care pot găsi sprijin în parlament sau, dimpotrivă, opoziţia poate da jos guvernul printr-o moţiune de cenzură.

Aşa s-a întâmplat în octombrie 2009, când moţiunea PNL-UDMR a dat jos guvernul minoritar al PDL (Boc 1) la două săptămâni după ce PSD părăsise coaliţia de guvernare şi cu o lună înainte de alegerile prezidenţiale. Ulterior, alegerile anticipate dorite de preşedintele Băsescu n-au avut însă loc, pentru că parlamentarii au aprobat un nou cabinet PDL (Boc 2), unde noii parteneri au fost UDMR şi viitorul UNPR. Dar nici nu e nevoie de plecarea vreunui partener de coaliţie pentru ca un guvern să cadă aşa; în aprilie 2012, când moţiunea de cenzură a PSD-PNL a dat jos guvernul Ungureanu şi a venit rapid la putere guvernul Ponta, a fost vorba doar de simpla erodare la guvernare a PDL.

Citiţi mai multe pe www.mediafax.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
cadou,
opinie,
refuz,
coalitie,
1 decembrie

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.