Operatiunea "Dati bani pentru talibani"

Postat la 31 octombrie 2010 18 afişări

Presedintele afgan Hamid Karzai a confirmat ca administratia sa primeste "saci cu bani" de la guvernul iranian, dupa cum a fost acuzat de cotidianul american The New York Times, dar a asigurat ca este vorba de ajutoare oficiale: "Guvernul iranian ne ajuta de doua - trei ori pe an si ne da 500.000 sau 700.000 de euro de fiecare data. Totul este transparent. Si da, banii vin in saci".

Intr-o conferinta de presa la Kabul, seful statului afgan a mai adaugat ca plati in bani lichizi sunt efectuate de mai multe tari prietene pentru a ajuta biroul presedintelui. Declaratia lui Karzai a evidentiat circuitele tulburi ale finantarii in Afganistan si a intervenit dupa publicarea de catre New York Times a unui articol despre seful administratiei prezidentiale de la Kabul, Umar Daudzai. Publicatia a dezvaluit ca acesta a primit mari sume de bani, transportate prin ambasadorul iranian in saci, sumele fiind varsate apoi intr-un fond secret utilizat de Karzai si Daudzai pentru a mitui deputati, sefi de triburi si chiar responsabili talibani, spre a asigura sustinerea lor.

De la finele anului 2001, comunitatea internationala aloca anual miliarde de dolari in proiecte de dezvoltare in Afganistan. Wall Street Journal a dezvaluit in iunie ca, in ultimii trei ani, peste 3 miliarde de dolari au parasit ilegal Afganistanul, imbarcati in valize la bordul unor avioane.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/operatiunea-dati-bani-pentru-talibani-7639234
7639234
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.