Oferte pentru reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă

Autor: Ioana Mihai-Andrei Postat la 02 martie 2013 28 afişări

Statul a primit oferte pentru proiectul de construcţie a reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, mai aşteaptă şi altele şi ulterior va începe negocierile, a declarat ministrul delegat pentru energie, Constantin Niţă. "Şi aici lucrurile trebuie făcute cu multă atenţie", a spus Niţă la evenimentul ZF Power Summit ‘13.

În cadrul aceluiaşi eveniment, Niţă a declarat că proiectul de transport al gazelor AGRI (Azerbaidjan-Georgia-România Interconnector) stagnează în această perioadă din cauza partenerului din Azerbaidjan. Investiţia în proiectul AGRI este estimată între 1,2 miliarde euro şi 4,5 miliarde euro, în funcţie de capacitatea de transport.

Reprezentanţii Enel au declarat că Guvernul trebuie să ia în acest an o decizie privind continuarea proiectului de construcţie a reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, grupul italian urmând să hotărască ulterior dacă rămâne implicat în proiect sau nu. "Proiectul este cu semnul întrebării. (...) Le-am spus oamenilor noştri că, în condiţiile în care cel mai mare acţionar vrea să vândă jumătate din proiect, jumătate de participaţie, şi nu a găsit deocamdată cumpărător, nu este clar dacă proiectul va continua. Dacă nu continuă, vom pleca", a declarat Luca D'Agnese, CEO al Enel România. El a adăugat că Guvernul va trebui să decidă în acest an dacă păstrează proiectul sau nu, grupul italian de utilităţi urmând să decidă ulterior dacă rămâne implicat.

Reprezentantul Enel afirmă că în prezent există un risc semnificativ ca proiectul să nu găsească investitori. Proiectul, evaluat la 4 miliarde de euro, a fost iniţiat în 2007, iar lucrările erau planificate să înceapă în 2010. Din compania de proiect au făcut parte iniţial Enel (Italia), ArcelorMittal România, Nuclearelectrica, CEZ (Cehia), RWE (Germania), Iberdrola (Spania) şi GDF Suez (grup franco-belgian). "Noi am fost hotărîţi să rămânem, în acest timp Guvernul nu a găsit înlocuitori pentru investitorii care au plecat."

Urmărește Business Magazin

/actualitate/oferte-pentru-reactoarele-3-si-4-de-la-cernavoda-10624298
10624298
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.