OCDE a redus prognoza de creştere pentru cele mai importante economii ale lumii

Autor: Luiza Chiroiu Postat la 15 septembrie 2014 43 afişări

Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) a redus prognoza de creştere pentru anul acesta şi anul viitor pentru cele mai mari economii ale lumii, în contextul conflictelor geopolitice şi al menţinerii unei rate mici a inflaţiei din zona euro.

Astfel, OCDE estimează că produsul intern brut (PIB) din zona euro va înregistra un avans de 0,8% la finalul acestui an, în condiţiile în care, în luna mai, instituţia a anticipat o creştere de 1,2% a economiei din regiune, informează MarketWatch.

Prognoza pentru Statele Unite a fost, de asemenea, redusă, OCDE anticipând o urcare de 2,1% a PIB-ului american în 2014, faţă de 2,6% în luna mai.

"Creşterea în ritm încetinit a economiei din zona euro reprezintă cel mai îngrijorător aspect al proiecţiilor noastre", se precizează în raportul OCDE publicat luni. De asemenea, OCDE consideră că inflaţia scăzută din zona euro şi cererea slabă din regiune sunt "riscuri-cheie" pentru economia globală.

Inflaţia anuală din zona euro a încetinit în luna august la 0,3%, minimul ultimilor aproape cinci ani, cu mult sub ţinta de puţin sub 2% asumată de BCE.

Dintre ţările din zona euro, OCDE a prezentat cea mai drastică revizuire a prognozei anterioare pentru Italia. Astfel, în timp ce în luna mai organizaţia a anticipat o creştere de 0,5% a PIB-ului pentru anul acesta, OCDE şi-a reorientat estimarea spre o contracţie a economiei italiene de 0,4%.

Economia Germaniei va avansa cu 1,5% atât anul acesta, cât şi anul viitor, iar PIB-ul Franţei va creşte cu 0,4% în 2014 şi cu 1% în 2015.

OCDE a atras atenţia asupra nevoii de intervenţie pentru stimularea economiei atât din partea Băncii Centrale Europene (BCE), cât şi a guvernelor naţionale.

"Acţiunile recente ale BCE sunt bine-venite, dar BCE trebuie să meargă mai departe", se arată în raportul instituţiei, care încurajează lansarea unui program de achiziţii de active pe scară largă.

La începutul lunii septembrie, BCE a redus dobânda de politică monetară la nivelul minim record de 0,05%, de la 0,15% stabilit în iunie.

OCDE sfătuieşte guvernele naţionale să întreprindă reforme structurale, întrucât acestea sunt necesare "pentru a asigura un ritm de creştere a economiei globale suficient de alert încât să ducă la reducerea şomajului".

În ceea ce priveşte statele din afara zonei euro, OCDE estimează o creştere de doar 0,3% pentru economia Braziliei la finalul acestui an, pe fondul investiţiilor slabe şi al instabilităţii create de alegerile care se vor desfăşura anul acesta.

În schimb, instituţia anticipează un avans de 0,9% al economiei Japoniei în acest an şi de 1,1% anul viitor.

Cea mai mare creştere va fi înregistrată de economia Chinei, de 7,4% în 2014 şi 7,3% în 2015. De asemenea, prognoza pentru PIB-ul Indiei a fost crescută de OCDE, cu o urcare de 5,7% în 2014 şi de 5,9% anul viitor.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
OCDE,
ECONOMIE,
PROGNOZĂ
/actualitate/ocde-a-redus-prognoza-de-crestere-pentru-cele-mai-importante-economii-ale-lumii-13272559
13272559
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.