O tradiţie veche de peste 6.000 de ani este readusă în actualitate de doi soţi din Teleorman

Postat la 10 septembrie 2016 425 afişări

O tradiţie veche de peste 6.000 de ani este readusă în actualitate de doi soţi din Teleorman

Fabricarea ceramicii „de Cucuteni”, tradiţie veche de peste 6.000 de ani, este readusă în actualitate de doi soţi, ambii artişti plastici, din Teleorman.

La Măldăeni, Ion Mitroi şi Nicoleta Mitroi, doi soţi artişti- plastici, şi-au propus să ducă pe mai departe o tradiţie veche de peste 6.000 de ani. Folosind aceleaşi tehnici vechi de peste şase milenii cei doi realizează adevărate opere de artă, reconfigurând vasele şi statuetele de lut ars ale ceramicii „de Cucuteni”. Vasele sunt decorative, fiind foarte apreciate de către cumpărători.

Este o ceramică care aparţine perioadei neolitice. Face parte din categoria artelor decorative ca şi celelelte trei culturi – Vădastra, Gumelniţa şi Hamangia. Eu am abordat cultura Cucuteni ca o temă în facultate. Cultura Cucuteni mi s-a părut cea mai vastă şi cea mai ofertantă şi ca decor, şi ca forme. Este o ceramică mai specială. Am lucrat câteva vase, apoi am mers pe partea de sculptură”, povesteşte artistul plastic Ion Mitroi.

Pasiunea descoperită de Ion Mitroi pe vremea când era student la Institutul de Artă din Bucureşti a fost împărtăşită curând şi de soţia sa, de profesie inginer. În vreme ce artistul şi-a dedicat mulţi ani din viaţă pasiunii pentru sculptură şi studiului acesteia, soţia sa s-a îndrăgostit de ceramica de Cucuteni „la prima vedere” şi a făcut din această pasiune un mod de viaţă.

Totul a început ca o joacă, ca o pasiune pentru ceva de care mă îndrăgostisem. Ceramica de Cucuteni reprezenta pentru mine un ideal de frumseţe. Am început să lucrez pentru mine. Am făcut un vas, două, trei, ajunsesem deja la o perfecţiune a vaselor pe care reuşisem să le fac şi atunci soţul meu, care avea organizată o expoziţie de sculptură în lemn, mi-a propus să vin cu nişte vase de ale mele. Am rămas surprinsă de marele impact pe care l-au avut asupra oamenilor. Abia atunci am realizat că începusem să fac nişte lucruri pe care şi ceilalţi le găseau la fel de minunate ca şi mine”, spune Nicoleta Mitroi.

Cititi mai multe pe www.cunoastelumea.ro

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.