O pandemie ascunsă? Boala care ucide mult mai mulţi oameni decât se credea

Postat la 06 decembrie 2021 431 afişări

O pandemie ascunsă? Boala care ucide mult mai mulţi oameni decât se credea

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a solicitat un efort "masiv şi urgent" pentru ca noul vaccin împotriva malariei să ajungă la copiii africani.

OMS a avertizat că aproximativ 180.000 de persoane în plus faţă de ceea ce se credea până acum mor anual din cauza acestei boli.

Dr. Pedro Alonso, directorul programului global al OMS pentru malarie, a declarat că vaccinul RTS,S, a cărui lansare pe scară largă a fost recomandată în octombrie, reprezintă o oportunitate istorică de a salva zeci de mii de vieţi, în special pe cele ale copiilor sub cinci ani din Africa Subsahariană.

Potrivit OMS, comunitatea mondială riscă un "eşec masiv" dacă nu se vor lua rapid angajamente de finanţare pentru a stimula producţia şi a ajuta la implementarea vaccinului.

„Ceea ce cred că reprezintă adevărata barieră [este] solidaritatea internaţională", a spus el. „Va permite lumea să existe un prim vaccin împotriva malariei care poate salva vieţile a zeci de mii de copii africani în fiecare an şi îl va lăsa să stea pe un raft? Sau vor face un pas înainte?".

Compania farmaceutică britanică GlaxoSmithKlein, care a dezvoltat vaccinul RTS,S, s-a angajat să doneze până la 10 milioane de doze pentru a fi utilizate în cadrul programelor pilot aflate deja în desfăşurare şi să furnizeze până la 15 milioane de doze anual, potrivit The Guardian.

Cu toate acestea, având în vedere că anul trecut s-au înregistrat peste 240 de milioane de cazuri la nivel mondial, cererea potenţială ar putea ajunge la 80-100 de milioane de doze pe an, a avertizat Alonso. „Prin urmare, acesta este un prim exemplu de situaţie în care mecanismele internaţionale vor trebui să intre în joc", a spus el.

„Un vaccin care ar putea salva undeva între 40 şi 70-80.000 de vieţi în fiecare an, ale copiilor africani, este ceva ce trebuie tratat cu cea mai mare ambiţie şi simţ de urgenţă. Şi, prin urmare, o extindere lentă şi treptată, dacă mă întrebaţi pe mine, nu ar fi acceptabilă. Aceasta trebuie să fie o operaţiune masivă, urgentă, pentru a ne asigura că putem ajunge la cât mai mulţi copii posibil şi cât mai repede posibil”.

Cititi mai multe pe www.mediafax.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ascundere,
boala

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.