O nouă cooperativă pe harta României. Cooperativa agricolă Bostănăria vrea să ducă pepenele din Gheorghe Doja în supermarketuri şi la export

Autor: Florentina Niţu Postat la 30 iunie 2022 160 afişări

Cooperativa agricolă Bostănăria din Gheorghe Doja (judeţul Ialomiţa), pusă pe picioare în a doua jumătate a anului trecut de patru producători de pepeni şi un comerciant de fructe şi legume, vrea să desfacă majori­tatea producţiei exclusiv în retail, dar ia în calcul şi piaţa externă pentru 10% din marfa din acest an.

O nouă cooperativă pe harta României. Cooperativa agricolă Bostănăria vrea să ducă pepenele din Gheorghe Doja în supermarketuri şi la export

♦ Pepenii din Gheorghe Doja, a doua cea mai mare zonă din ţară producătoare de pepeni, au ajuns deja pe rafturile retailerilor Carrefour România şi Mega Image.

Cooperativa agricolă Bostănăria din Gheorghe Doja (judeţul Ialomiţa), pusă pe picioare în a doua jumătate a anului trecut de patru producători de pepeni şi un comerciant de fructe şi legume, vrea să desfacă majori­tatea producţiei exclusiv în retail, dar ia în calcul şi piaţa externă pentru 10% din marfa din acest an.

Pepenii din Gheorghe Doja, a doua cea mai mare zonă din ţară producătoare de pepeni, au ajuns deja pe rafturile retailerilor Carrefour România şi Mega Image.

„Cooperativa a luat fiinţă în 2021, iar acesta este primul an în care producem şi desfacem pepeni în această formulă. Avem 65 de hectare cultivate cu pepeni şi nouă soiuri, iar pe 10% din suprafaţă avem pepene galben. Încercăm să reintroducem în consum pepenele verde cu miez galben. (...) Am început des­facerea producţiei în Mega Image şi în Carrefour, iar cu Carrefour facem şi marca privată a re­tai­lerului“, a spus Adrian Racoviţă, director general al companiei Microfruits, unul dintre membrii cooperativei agricole Bostănăria.

Cooperativa este formată din persoanele fizice şi juri­dice Boitoş Andrei Iulian Întreprindere Individuală, Boitoş Vasile, Microfruits, Radu Nicoleta Întreprindere Indivi­duală şi Radu Viorel Întreprindere Individuală, potrivit Confidas.ro, platformă de analiză finaciară a companiilor.

„Focusul nostru este pe piaţa internă, dar nu numai. Vrem să ajungem în majoritatea magazinelor retailerilor, dar şi pe piaţa internaţională. De anul acesta încercăm să ajungem pe pieţe internaţionale, focusul fiind pieţele din vestul Europei“, a spus Andrei Boitoş, preşedintele coope­rativei agricole Bostănăria.

Racoviţă a completat că au solicitări de la o parte din parteneri externi pentru a exporta pepeni. De asemenea, retailerii străini vor trimite marfa în alte ţări în care are prezenţă grupul-mamă. În vizorul fermierilor din Ialomiţa ca pieţe de desfacere pentru acest an sunt Olanda, Marea Britanie, ţările nordice, Austria, Germania şi Polonia. „Anul acesta ne propunem să exportăm 10% din pro­ducţie“, a precizat Adrian Racoviţă.

În acest an, compania îşi propune să producă 4.000 de tone, din care 3.400 de pepene verde, 300 de pepene negru, 270 de pepene fără seminţe şi 40 de pepene galben.

În 2021, suprafaţa cultivată cu pepeni verzi şi galbeni a fost de 13.000 de hectare şi producţia realizată anul trecut a fost de 382.000 de tone, conform datelor de la INS. Cel mai mare bazin din ţară în care se produc pepeni este Dăbuleni, care realizează un sfert din producţia totală a ţării.

Fermierii din Gheorghe Doja din cooperativa Bostănăria au peste 20 de ani de experienţă în cultivarea pepenilor verzi şi a altor legume, care au în total 230 de hectare de teren arabil în vecinătatea lacului Fundata din judeţul Ialomiţa. Dintre acestea, în prezent 65 de hectare sunt cultivate cu pepeni, dar planurile membrilor cooperativei sunt de a ajunge la 150 de hectare în 3-5 ani.

„În anii următori ne propunem să cultivăm 150 de hectare de pepeni, să creştem exportul anul viitor spre 20%, să mărim sezonul pepenilor la raft, astfel încât să livrăm din luna mai până în luna septembrie. Există cerere la nivel european şi global pentru pepeni“, a mai spus Racoviţă.

Pentru primul an de activitate, cooperativa agricolă Bostănăria şi-a propus să realizeze o cifră de afaceri de 4 milioane de lei, din care 40-45% să fie profit, şi să devină lideri în zonă.

În România sunt circa 4.000 de cooperative, însă asocierea exclusivă a producătorilor de pepeni nu exista până în prezent. „Cred că este un model naţional, să se adune producătorii de pepeni cooperativă. În Grecia, de exemplu, producători individuali sunt arondaţi unor centre de sortare, ambalare şi desfacere“, a explicat Boitoş.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
export,
harta,
supermarketuri,
piata,
productie

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.