O nouă campanie anticontrabandă

Autor: Ioana Mihai-Andrei Postat la 20 mai 2013 43 afişări

Poliţia de Frontieră, cu sprijinul JTI România, a lansat în data de 17 mai la Porţile de Fier Campania “Stop contrabandei cu ţigarete! Eşti fie de partea lor, fie de partea legii”. Desfăşurată în perioada 17 mai – 17 iunie, în Sud Vestul ţării, campania are scopul de a educa şi conştientiza publicul local cu privire la efectele şi implicaţiile negative pe care le are contrabanda asupra societăţii şi a fiecăruia dintre noi.

O nouă campanie anticontrabandă

Campania se desfăşoară în presa scrisă,TV şi radio locale. De asemenea, se vor trimite prin poştă către cetăţeni din judeţele din Sud Vest (Arad, Caraş-Severin, Hunedoara, Timiş, Bihor, Gorj, Mehedinţi) comunicări scrise prin care Poliţia de Frontieră atrage atenţia asupra efectelor negative ale contrabandei cu ţigarete.

Totodată, cetăţenii care trec prin punctele de frontier din Sud Vestul ţării vor primi de la lucrătorii Poliţiei de Frontieră materiale informative cu privire la amenzile si sancţiunile prevăzute de legislaţie pentru comerţul ilicit cu ţigarete.

Inspectorul general al Poliţiei de Frontieră Române, chestor şef de poliţie Ioan BUDA a declarat: ”Având în vedere inclusiv prejudiciile aduse bugetului de stat, Poliţia de Frontieră Română a întreprins şi va continua să aplice, independent sau împreună cu celelalte instituţii abilitate, măsuri ferme în toate zonele de competenţă, în vederea depistării şi sancţionării persoanelor implicate în traficul ilegal cu bunuri de larg consum şi produse accizabile, precum şi reţinerii în vederea confiscării a mărfurilor traficate. Dovadă stau zecile de grupuri infracţionale anihilate şi peste 28 milioane pachete de ţigări de contrabandă, a căror valoare depăşeşte 30 milioane euro, confiscate de Poliţia de Frontieră numai în ultimii 3 ani.

Totodată, consider că un rol important în prevenirea şi combaterea acestui fenomen îl au cetăţenii, care pot sprijini autorităţile statului prin semnalarea unor astfel de activităţi infracţionale. Drept urmare, prin această campanie, dorim să atragem cetăţenii de bună credinţă de partea autorităţilor de aplicare a legii. Astfel, oamenii pot apela cu încredere numărul de urgenţă al Poliţiei de Frontieră, 0219590, unde pot semnala sau sesiza despre savărşirea unor fapte ilegale în zona noastra de competenţă.”

Gilda Lazăr, director corporate affairs JTI, a declarat: “Combaterea contrabandei este o prioritate comună pentru industria tutunului şi pentru autorităţi, obiectivul fiind creşterea pieţei legale a ţigaretelor şi implicit a taxelor plătite la buget. Am iniţiat această campanie pentru că era nevoie sa acţionăm şi în plan local, nu numai la nivel naţional. Chiar dacă studiul Novel arată o medie constantă a contrabandei, în 2012 şi în prima parte a anului în curs, de circa 13%,la nivel regional lucrurile stau diferit. în Sud Vestul ţării contrabanda se situa, în ianuarie, la peste 20%, în martie la 15,5%, însă în unele judeţe, precum Mehedinţi, atinge şi 30-40% cota de piaţă. Aşadar, am considerat că este necesar să contribuim la educarea şi conştientizarea publicului local cu privire la efectele şi implicaţiile negative pe care le are contrabanda asupra societăţii şi a fiecăruia dintre noi.

JTI oferă Poliţiei de Frontieră expertiză şi sprijin pentru limitarea contrabandei, aşa cum s-a întâmplat în cazul capturii făcute de Garda de Coastă. în viitorul apropiat, sperăm să încheiem un protocol de colaborare cu Poliţia de Frontieră, aşa cum sunt cele deja semnate cu Autoritatea Naţională a Vămilor şi Inspectoratul General al Poliţiei.“

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
contrabanda,
tigarete,
politie
/actualitate/o-noua-campanie-anticontrabanda-10888240
10888240
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.