O mare companie de telefonie mobilă din România măreşte tarifele pentru că nu are bani să susţină roaming-ul gratuit

Postat la 16 iunie 2017 1967 afişări

RCS&RDS a cerut să perceapă utilizatorilor o suprataxă de sustenabilitate, pentru că nu poate susţine comercial furnizarea „Roam like at home”, care tarifează consumatorul pentru serviciul de roaming în UE/SEE ca şi cum ar fi un consum efectuat în ţară, în afara propriei reţele, anunţă ANCOM.

O mare companie de telefonie mobilă din România măreşte tarifele pentru că nu are bani să susţină roaming-ul gratuit

„Furnizorii care nu sunt în măsură să susţină comercial furnizarea Roam like at home pot solicita şi pot fi autorizaţi de autoritatea de reglementare, în urma unei analize, să perceapă utilizatorilor o suprataxă de sustenabilitate, în plus faţă de tarifele naţionale, încă de la primul minut/SMS/MB consumat în roaming în UE/SEE. În prezent, ANCOM analizează o astfel de cerere depusă de operatorul RCS&RDS SA, urmând să facă publice rezultatele analizei după ce aceasta va fi finalizată şi comunicată furnizorului”, se arată în comunicatul transmis miercuri.

Furnizorii au obligaţia să aplice în mod automat reglementările europene „Roam like at home” tuturor planurilor tarifare cu roaming în UE/SEE inclus, achiziţionate atât înainte de 15 iunie 2017, cât şi după această dată, începând de joi. Pentru a utiliza resursele naţionale de voce, SMS şi date în statele Uniunii Europene, dar şi în Norvegia, Islanda şi Liechtenstein (SEE), clienţii operatorilor mobili din România nu trebuie să achiziţioneze un nou plan tarifar sau să îşi reînnoiască abonamentul în vigoare.

Furnizorii au posibilitatea să ofere planuri tarifare (abonamente ori cartele preplătite) ca opţiuni la „Roam like at home”, caz în care consumul în roaming va fi tarifat conform dispoziţiilor din contracte. Furnizorii au însă obligaţia să solicite acordul expres al utilizatorilor pentru aplicarea unui plan tarifar alternativ la „Roam like at home”.

„Chiar dacă aleg să achiziţioneze un plan tarifar alternativ pentru servicii de roaming, utilizatorii au dreptul să revină la Roam like at home fără condiţii sau costuri suplimentare. Modificarea se face în termen de o zi lucrătoare de la primirea cererii, însă furnizorii au dreptul să amâne operarea acesteia până în momentul în care tariful de roaming anterior a fost valabil o perioadă minimă de două luni”, atenţionează ANCOM.

Cititi mai multe pe www.zf.ro

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.