O bancă vândută pe un euro

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 20 octombrie 2012 23 afişări

Crédit Agricole, a treia mare bancă din Franţa, îşi încheie prezenţa de şase ani pe piaţa din Grecia prin acordul de vânzare către grupul Alpha Bank a filialei sale Emporiki, pentru suma simbolică de 1 euro. Instituţia franceză a făcut pierderi de pe urma afacerii cu Emporiki, pe care a cumpărat-o în 2006 cu 2,2 miliarde de euro.

Conform acordului cu Alpha, francezii vor injecta în Emporiki încă 550 mil. euro, pe lângă cele 2,3 mld. folosite în iulie pentru recapitalizare, la cererea Băncii Greciei. În plus, Crédit Agricole va menţine o linie de credit de 1,4 mld. euro către Emporiki, pe care grecii urmează s-o ramburseze în trei rate în următorii doi ani. Potrivit Reuters, fuziunea între Alpha Bank şi Emporiki va crea a doua bancă elenă după volumul creditelor - cca 61 mld. euro.

În iunie, Crédit Agricole a preluat controlul activelor din Albania, Bulgaria şi România ale subsidiarei sale elene Emporiki Bank, printr-o tranzacţie intragrup, ca efect al îngrijorărilor privind rezultatul alegerilor din Grecia. La 8 iunie, agenţia Moody's a retrogradat Emporiki cu două trepte, la numai o treaptă diferenţă de statutul corespunzător incapacităţii de plată.

În acelaşi timp, şi Société Générale, al doilea grup financiar francez, este angajat în negocieri pentru vânzarea Geniki Bank din Grecia către Piraeus Bank.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/o-banca-vanduta-pe-un-euro-10247260
10247260
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.