Numărul firmelor care şi-au deschis conturi online pentru a gestiona relaţia cu administraţiile locale a crescut de 6 ori în 2020. Timpul de rezolvare a problemelor birocratice a scăzut cu până la 10 ori

Autor: Ioana Matei Postat la 12 mai 2020 133 afişări

Numărul firmelor care şi-au deschis conturi online pentru a gestiona relaţia cu administraţiile locale a crescut de 6 ori în 2020. Timpul de rezolvare a problemelor birocratice a scăzut cu până la 10 ori

Numărul contribuabililor care au ales, în timpul pandemiei, să-şi deschidă conturi online pentru a gestiona relaţia cu administraţiile locale a crescut de 6 ori în 2020, faţă de aceeaşi perioadă din 2019. În acelaşi timp, numărul de operaţiuni realizate prin intermediul platformelor informatice care deservesc administraţiile este de 12 ori mai mare. Prin desfăşurarea online a operaţiunilor, contribuabilii economisesc timp, iar problema le este rezolvată de până la 20 de ori mai rapide cele mai multe ori în maxim 1 oră, fără deplasare, potrivit datelor statistice comunicate de reprezentanţii Integrisoft Solutions.

Datele statistice au fost culese prin intermediul unui sistem dezvoltat în peste 40% din oraşe şi peste 30% din oraşele municipii reşedinţe de judeţ.

 „De la o medie de înrolare de 50 contribuabili pe lună, în 2019, am ajuns la o medie de 600 conturi noi create în fiecare lună, din 2020, în platformă.  Proporţional, a crescut şi volumul operaţiunilor desfăşurate prin intermediul platformei. Spre exemplu, în 2019, am avut o medie de 50 de certificate fiscale emise în fiecare lună. În martie 2020, au fost peste 700, în aprilie mai mult de 1200, iar vârful estimăm că va fi în luna mai. Spre surprinderea noastră, 25% din solicitări au venit prin persoane de peste 50 de ani, ceea ce e un lucru foarte promiţător pentru dezvoltarea serviciilor online.”, a declarat Florian Simionescu, manager Integrisoft Solutions.

Soluţiile informatice Avansis, dezvoltate de Integrisoft, permit,  printre altele: plăţi de la distanţă, prin intermediul dispozitivelor mobile, realizate printr-o simplă înregistrare pe baza  CNP, schimb de date automate între instituţii (de exemplu:  vânzare/cumpărare auto sau schimb domiciliu), operativitate maximă  prin integrarea automată a soluţiei front-office cu back-office,  verificarea automată a identităţii digitale, dar şi o modalitate smart  de declarare a imobilelor prin care se simplifică birocraţia. Pe viitor va fi posibil schimbul de date automat între instituţii (de exemplu: vânzare/cumpărare auto sau schimb domiciliu), fără să fie necesare deplasări ale contribuabililor sau schimbul de hârtii.

Digitalizarea este cea mai bună variantă pentru păstrarea distanţei sociale şi relaxarea activităţii la ghişee şi implică şi un consum  mai mic de timp şi energie, atât din partea contribuabililor, cât şi din cea a reprezentanţilor autorităţilor.

„După calculele noastre, pentru contribuabil, în funcţie de tipul de cerere pe care o adresează, fluxul de rezolvare poate fi între 3 şi 20 de ori mai rapid, iar pentru un inspector care gestionează o anumită cerere, se reduc timpii de până la 10 ori. În efortul depus de  oameni, o primărie de sector cu aproximativ 300.000 de locuitori, prin   automatizarea adusă de platformă şi cererile actuale, la nivelul lor  de volum, economiseşte lunar un efort echivalent a 3.5 oameni, în timp ce o primărie a unui oraş cu 20.000 de locuitori economiseşte munca  unui angajat full time în fiecare lună”,  a mai adăugat Florian  Simionescu.

Conform datelor deţinute de INTEGRISOFT Solutions, de la declanşarea pandemiei, o treime dintre primarii din România şi-au exprimat disponibilitatea de implementare de soluţii informatice în administraţie.

INTEGRISOFT Solutions este unul dintre cei mai reprezentativi producători de aplicaţii software pentru administraţia publică locală, cu o experienţă de peste 15 ani, care are peste 600 de implementări în 400 de instituţii de mărime medie-mare, 4000 de utilizatori şi singurul cel mai important furnizor de servicii şi soluţii integrate. Sistemul integrat Avansis dezvoltat de Integrisoft este utilizat în peste 40% din oraşe şi peste 30% din oraşele municipii reşedinţe de judeţ. Platforma poate prelua în mod prompt solicitări prin internet, 24/24 h, 7/7 zile pe săptămână.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.