Nori de hartie deasupra zonei euro

Postat la 04 decembrie 2010 19 afişări

Saptamana s-a terminat ceva mai calm pe pietele financiare, cu primele de risc coborand usor pentru principalele verigi slabe din zona euro, din punctul de vedere al speculatorilor – Irlanda, Italia, Portugalia, Belgia si Spania.

Singura care a ramas la inaltime, ca pozitie in topul celor mai riscante tari din lume, era Grecia, pe locul al doilea dupa Venezuela, avand in vedere ca Standard&Poor's se pregatea sa coboare ratingul datoriei elene, speculatiile din media despre o destramare a zonei euro incepand cu Grecia s-au inmutit la un nivel insuportabil, iar in urmatoarele zile se asteapta vizita la Atena a sefului FMI, Dominique Strauss-Kahn, care n-a mai trecut pe acolo din mai, de cand Grecia a fost salvata cu celebrul pachet de 110 miliarde de euro.

Calmul, intr-un asemenea context, se explica prin cedarea lui Jean-Paul Trichet, seful Bancii Centrale Europene, care a anuntat ca programul de cumparare de obligatiuni emise de statele membre ale eurozonei continua, ceea ce inseamna fie ca se reia jocul din primavara, cand BCE cheltuia in fiecare saptamana zeci de miliarde de euro pe obligatiuni, cu grija de a steriliza insa lichiditatea in plus, fie ca se indreapta spre calea Rezervei Federale a SUA, care nu se fereste sa arunce pe piata bani scosi direct din tiparnita de bani, fara nicio preocupare de a mai steriliza cantitatea de hartie rezultata.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/nori-de-hartie-deasupra-zonei-euro-7778574
7778574
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.