Niciun medic al Maternităţii "Elena Doamna" nu va fi sancţionat în cazul bebeluşului mort - comisie

Autor: Andreea Unturica, Catalin Hopulele Postat la 05 decembrie 2014 79 afişări

Niciun medic al spitalului nu va fi sancţionat pentru malpraxis în cazul bebeluşului născut mort, în noaptea de 8 spre 9 septembrie, la Maternitatea "Elena Doamna" din Iaşi, a stabilit Comisia de profil din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Reprezentanţii acestei comisii s-au întrunit după plângerea depusă la Direcţia de Sănătate Publică Iaşi de către părinţii copilului nou-născut şi au deliberat până vineri, când au decis că nu se impune sancţionarea niciunui cadru medical de la maternitatea ieşeană "Elena Doamna", transmite corespondentul MEDIAFAX.

"În conformitate cu raportul de expertiză întocmit de către expertul medical desemnat, domnul acad. prof. univ. dr. Florin Stamatian, medic primar obstetrică-ginecologie, medic expert nominalizat prin ordinul Ministerului Sănătăţii şi în urma analizării întregului material probator administrat în cauză de către Comisia de monitorizare şi competenţă profesională a cazurilor de malpraxis, se constată inexistenţa unei situaţii de malpraxis pentru personalul medical sau a furnizorilor de servicii medicale, implicaţi în acordare de asistenţă medicală pentru pacienta Ciobanu Ioana", arată reprezentanţii DSP într-un comunicat remis presei.

Tatăl copilului susţine că a înaintat o acţiune în instanţă împotriva doctoriţei care a monitorizat sarcina soţiei sale şi că nu se aştepta la o decizie în cazul comisiei de malpraxis.

"Mă aşteptam la un răspuns din partea lor, cu adevăr, în sensul că Ministerul Sănătăţii spune că sunt nereguli, dânsii, care sunt în subordinea ministerului, spun că nu sunt neregului. Nu este caz de malpraxis atâta timp cât medicii nu erau in spital. Dar ei nu trebuiau să fie? Noi nu ne-am dus la hotel în acea seară, cum spuneau unii, noi ne-am dus la spital. Mai departe o să mergem în instanţă, o să cerem o contra expertiză să vedem ce mai spun şi alţii“, a declarat, vineri, pentru corespondentul MEDIAFAX Constantin Ciobanu, tatăl copilului.

Cadrele medicale care au fost de gardă în noaptea respectivă au fost sancţionate după ancheta internă a spitalului cu diminuarea salarială cu 10% timp de trei luni, în timp ce managerul spitalului, dr. Emil Anton, şi directorul medical dr. Răzvan Socolov au fost demişi din funcţie.

Dr. Răzvan Socolov a contestat această decizie în instanţă.

Ca director medical a fost numit dr. Florentin Dumitrache, care va asigura interimatul până la organizarea unui concurs, dar nu mai mult de şase luni, în timp ce de peste două luni Maternitatea nu are încă ocupat postul de manager.

Bebeluşul a fost declarat mort la naştere în noaptea de 8 spre 9 septembrie, iar tatăl acestuia declara că înainte cu câteva ore ca soţia sa să nască în spital nu se afla niciun medic şi că a sunat chiar la 112 pentru a cere ajutor.

De asemenea, bărbatul mai spunea că în noaptea dinaintea decesului copilului soţia sa a fost supravegheată doar de către o infirmieră, care s-a purtat urât cu el atunci când i-a cerut ajutorul, şi că medicii ar fi ajuns la spital după ora 03.00 noaptea, după ce timp de câteva ore femeia a fost lăsată singură.

Pe de altă parte, conducerea Maternităţii ”Elena Doamna” susţinea că soţia bărbatului ar fi fost consultată de către medici de patru ori în noaptea respectivă, iar ”monitorizarea a arătat evoluţie bună a mamei şi a fătului şi nedeclanşarea naşterii".

În urma necropsiei, legiştii au stabilit că bebeluşul murise cu peste 24 de ore înainte de naştere, în uterul mamei, deşi medicii susţineau că femeia fusese monitorizată permanent, iar copilul avea o evoluţie bună.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
COMISIE MALPRAXIS,
MEDICI,
/actualitate/niciun-medic-al-maternitatii-elena-doamna-nu-va-fi-sanctionat-in-cazul-bebelusului-mort-comisie-13704674
13704674
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.