Băsescu: Ponta nu a fost consens cu mine pe CAS. L-am atenţionat că va avea probleme la buget

Autor: Valentina Postelnicu Postat la 05 decembrie 2014 63 afişări

Preşedintele Băsescu a declarat, joi, că îi aminteşte premierului că nu a fost în consens cu el privind reducerea CAS şi că l-a "atenţionat" că vor fi probleme în alcătuirea bugetului, adăugând că ştie că acesta ar avea dificultăţi şi nu ar vrea ca rezolvarea să fie o întrerupere a acordului cu FMI.

"Am auzit de la domnul prim-ministru Victor Ponta apelul la consens, spunând că a fost un adevărat consens cu CAS, cu reducerea CAS şi că efectul a fost foarte bun. Îi aduc aminte că nu a fost în consens cu mine. L-am atenţionat că va avea probleme majore în alcătuirea bugetului şi respectarea termenelor şi a Tratatului fiscal şi a angajamentelor pe care România le are de reducere a deficitului până la situaţia în care să nu ne mai creştem datoria publică, pentru că de fapt aici este cheia procesului de reducere continuă a deficitului. Să ajungem să nu mai împrumutăm bani pentru a executa bugetul. Ştiu că în momentul de faţă are dificultăţi, nu ştiu cum le va rezolva. Nu aş vrea însă ca rezolvarea să fie o întrerupere a acordului cu FMI, pentru că România a trecut de mult de faza la care nu era capabilă să ducă până la capăt un acord cu FMI", a spus Băsescu, în conferinţa de presă susţinută la Palatul Cotroceni.

El a menţionat că ţara noastră "a trecut demult de această fază" şi a arătat că, dacă nu s-ar continua acordul, ar fi "o mare bilă neagră" şi pentru Fond.

"Toate acordurile din ultimii ani au fost îndeplinite şi nu aş vrea să revenim la perioada de tristă amintire din anii 1990 când nu eram capabili să ducem până la capăt un acord cu FMI. Cum, de asemenea, şi aici, cred că dacă nu se continuă acordul cu Fondul, cred că va fi o mare bilă neagră şi pentru Fondul Monetar Internaţional, pentru că ar fi prima dată când o ţară iese mai slăbită din punct de vedere al consolidării fiscale dintr-un acord cu Fondul decât cum a intrat şi asta este şi responsabilitatea delegaţiei Fondului, a Comisiei Europene şi a Băncii Mondiale", a continuat şeful statului.

Traian Băsescu a subliniat că nu ar vrea să se întâmple acest lucru.

"România a intrat într-o condiţie bună în al treilea acord consecutiv cu Fondul, a intrat la cererea ei şi ar fi o mare dezamăgire, dar şi o palmă pentru fond şi pentru Comisia Europeană dacă România iese din acordul cu Fondul într-o stare mai puţin stabilă decât la intrarea în acord, pentru că Fondul şi Comisia au stat şi au privit de la distanţă aventurile fiscale care s-au produs în România în ultimele opt luni, în perspectiva alegerilor prezidenţiale. Deci, vor avea o responsabilitate mare şi Fondul, şi Comisia Europeană, delegatul Comisiei, şi Banca Mondială, dacă România nu finalizează acest acord. Au ştiut foarte bine ce se întâmplă în România", a mai susţinut el.

Preşedintele Băsescu a menţionat în declaraţia de presă şi faptul că premierul ar invoca stabilitatea atunci când vorbeşte despre neintroducerea de redevenţe noi de la 1 ianuarie.

"Am mai înţeles că domnul Ponta vorbeşte de stabilitate, că de asta nu ar introduce redevenţe noi de la 1 ianuarie! Ce stabilitate?, când în iulie face rectificare bugetară, în septembrie, deci la două luni, faci o a doua rectificare bugetară şi la sfârşitul lui noiembrie face a treia rectificare bugetară. Omul ăsta nu înţelege despre ce vorbeşte, când vorbeşte despre stabilitate şi predictibilitate în măsuri economice. Deci, tu, Guvern, faci trei rectificări în cinci luni şi ieşi astăzi şi vorbeşti de nevoia de stabilitate şi predictibilitate fiscală. Penibili trebuie să fie unii", a mai susţinut el.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
BĂSESCU,
CAS,
/actualitate/basescu-ponta-nu-a-fost-consens-cu-mine-pe-cas-l-am-atentionat-ca-va-avea-probleme-la-buget-13702561
13702561
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.