Nici economia SUA nu stă pe roze. Ce spune şeful Rezervei Federale

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 24 iunie 2012 56 afişări

Şeful Rezervei Federale, Ben Bernanke, a dezamăgit pieţele pentru că a evitat să promită un nou program de stimulare monetară, deşi datele economice ale SUA nu se îmbunătăţesc.

Previziunea de creştere economică pentru al doilea trimestru a fost redusă de Fed de la 2,5% la 2%, ceea ce ar însemna că SUA ar avea patru din cinci trimestre cu o creştere de 2% sau mai mică, insuficient pentru a reduce şomajul, aşteptată să rămână în jur de de 8-8,2% în acest an.

Bernanke a sugerat însă că Fed dispune de suficiente mijloace de acţiune, adică poate pune la lucru din nou tiparniţa de bani dacă şomajul nu se reduce substanţial - aşa cum, de altfel, se şi aşteaptă analiştii să se confirme atunci când va fi publicat următorul raport privind ocuparea forţei de muncă în SUA.

Fed va continua însă cu încă 267 mld. dolari programul său de cumpărare de obligaţiuni cu scadenţe mai mari în schimbul vânzării de titluri cu scadenţe mai mici (Operation Twist), cu scopul de a stimula creditarea şi de a împinge dobânzile în jos.

Referindu-se la economia europeană, preşedintele Rezervei Federale a precizat că speră ca liderii zonei euro "să ia măsuri suplimentare de care au nevoie pentru stabilizarea situaţiei", adăugând însă că " în caz că lucrurile se înrăutăţesc, suntem pregătiţi să protejăm economia americană şi sistemul financiar american".

Urmărește Business Magazin

/actualitate/nici-economia-sua-nu-sta-pe-roze-ce-spune-seful-rezervei-federale-9776066
9776066
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.