Nesecatul izvor de bani al Rezervei Federale

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 22 septembrie 2013 153 afişări

După ce Rezerva Federală a SUA a anunţat că va continua programul de achiziţie de obligaţiuni în acelaşi ritm ca şi până acum, de 85 mld. dolari pe lună, pieţele financiare au explodat de bucurie, cu noi recorduri absolute pentru indicii Dow Jones şi S&P 500 şi cotaţiile acţiunilor europene la cele mai mari niveluri din 2008 încoace.

Nesecatul izvor de bani al Rezervei Federale

A fost efectul surprizei, având în vedere aşteptările unanime că Fed va începe să reducă achiziţiile cu cca 10-20 mld. de dolari, ca răspuns la reducerea şomajului. Preşedintele Fed, Ben Bernanke, estimase în iunie că va reduce treptat ritmul tiparniţei de bani, până la stoparea achiziţiilor de obligaţiuni la jumătatea anului viitor, când şomajul se va fi redus la 7% (în august a fost 7,3%, faţă de 8,1% cu un an în urmă).

Cum a evoluat rata şomajului în SUA:

Acum însă, Bernanke a declarat că reducerea achiziţiilor "ar fi posibil să înceapă" abia spre finele anului şi că nu există niciun plafon al ratei şomajului de care o astfel de decizie să depindă. Bernanke a redus uşor şi previziunile de creştere economică pentru 2013 şi 2014, la 2-2,3%, respecitv 2,9-3,1%.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/nesecatul-izvor-de-bani-al-rezervei-federale-11372923
11372923
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.