Naţionalizarea din Polonia: de fapt nu e aşa de rău

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 22 septembrie 2013 193 afişări

Naţionalizarea parţială a activelor deţinute de fondurile de pensii private din Polonia, la începutul lunii, a fost iniţial privită cu groază de analiştii băncilor, care au criticat guvernul de centru-dreapta al lui Donald Tusk pentru că strică imaginea ţării în ochii investitorilor străini.

Naţionalizarea din Polonia: de fapt nu e aşa de rău

Măsura, menită să reducă îndatorarea ţării, a fost privită mai calm de analiştii Erste, care apreciază că ea nu poate asigura sustenabilitea fiscală a ţării pe termen lung, însă pe termen scurt, impactul nu va fi, în fond, atât de rău. Mai exact, nu va fi afectată nici piaţa acţiunilor, nu se va reduce neapărat nici influxul de fonduri din partea celor care decid să rămână în sistemul privat de pensii, iar impactul negativ al austerităţii fiscale, determinat de necesitatea reducerii datoriei publice a ţării, se va reduce.

Conform planului guvernamental, titlurile de stat şi obligaţiunile băncii naţionale de economii (BGK) deţinute de fondurile private de pensii, care înseamnă cca jumătate din activele de peste 60 mld. euro ale fondurilor, trec la stat, fără compensaţie pentru administratorii de fonduri, spre a fi anulate.

Economia poloneză este aşteptată să crească anul acesta doar cu 0,8%, conform previziunilor băncii franceze Crédit Agricole, faţă de 1,9% anul trecut, din cauza recesiunii din zona euro, a consumului intern slab şi a imposibilităţii statului de a stimula economia, atâta vreme cât datoria publică se ridică la 56% din PIB.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/nationalizarea-din-polonia-de-fapt-nu-e-asa-de-rau-11372843
11372843
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.