​Nereguli în lanţ la Spitalul Floreasca descoperite de Ministerul Sănătăţii după ce o pacientă a luat foc pe masa de operaţii. „Protocolul operatoriu greşit a mai fost folosit în cazul a zeci de pacienţi”

Autor: Georgiana Mihalache Postat la 07 ianuarie 2020 90 afişări

​Nereguli în lanţ la Spitalul Floreasca descoperite de Ministerul Sănătăţii după ce o pacientă a luat foc pe masa de operaţii. „Protocolul operatoriu greşit a mai fost folosit în cazul a zeci de pacienţi”

Opt nereguli de protocol obligatoriu în cazul oricărei operaţii au fost încălcate de echipa operatorie condusă de medicul Mircea Beuran în cazul pacientei care a luat foc pe masa de operaţii la Spitalul Floreasca şi care, şapte zile mai târziu, la 29 decembrie, a murit. Concluziile au fost prezentate de Ministerul Sănătăţii într-o conferinţă de presă după ce corpul de control al ministrului a făcut o cercetare la spitalul din Bucureşti.

„Biocidul folosit pe pacientă este avizat doar pentru dezinfecţia mâinilor medicilor. S-a ignorat o procedură obligatorie de dezinfecţie a tegumentelor. S-a diagnosticat greşit o alergie la iod, nu era niciun element care să indice alergia la iod. Niciunul dintre medici nu se afla în gardă, în protocolul operatoriu incidentul apare într-o anexă, medicul rezident nu era supravegheat de un specialist”, a spus Victor Costache, ministrul Sănătăţii, care a enumerat lista cu nereguli găsite la Spitalul Floreasca.

În plus, ministrul Sănătăţii a mai spus că va continua cercetările în Spitalul Floreasca pentru că folosirea biocidului greşit (substanţa care dezinfectează – n.red.) a mai fost practicată de chirurgul Beuran în cazul a „zeci de pacienţi”.

Întrebat de ce nimeni nu a observat greşelile de procedură până acum, managerul Spitalului Floreasca a spus că „în procedura operaţională a spitalului, substanţa dezinfectantă are indicaţie pentru utilizat la pacienţi, cu indicaţii foarte clare. Ea are ce căuta în blocul operator”, a spus Ionuţ Negoi, managerul Spitalului Floreasca. Victor Costache a spus însă că acesta este un „dezacord”, explicând că biocidul folosit în cazul pacientei care a murit poate fi folosit doar pentru dezinfecţia mâinilor chirurgilor.

„Vedem o utilizare off label a acestui produs şi de fiecare dată când facem ceva off label se întâmplă, mai devreme sau mai târziu, o dramă”, a mai spus Victor Costache.

Mai mult, ministrul a mai spus că mai trimite corpul de control într-o nouă anchetă la Spitalul Floreasca pentru că există informaţii că o altă pacientă ar fi fost în aceeaşi situaţie, iar în acel caz pacienta a supravieţuit.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
spital,
caz

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.