Mulţumiţi? Acordul Greciei cu creditorii, în cifre

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 10 martie 2012 14 afişări

Cea mai mare restructurare de datorie publică din istorie a avut loc, prin acceptarea de către majoritatea creditorilor privaţi ai Greciei - 85,5% - a unei pierderi nete estimate de Bloomberg la peste 70% din valoarea deţinerilor de obligaţiuni elene.

Creditorii, majoritatea bănci, firme de asigurări şi fonduri de investiţii europene şi greceşti, îşi vor schimba circa 85% din obligaţiunile deţinute cu unele noi, cu o valoare nominală de 31,5% din valoarea celor vechi, plus titluri emise de Fondul European de Stabilitate Financiară, scopul fiind reducerea datoriei Greciei de la circa 160% din PIB în prezent la 120,5% din PIB până în 2020.

Prin aranjamentul cu creditorii privaţi, valoarea creanţelor deţinute de aceştia, respectiv 206 mld. euro, ar urma să fie redusă la circa jumătate. Imediat, agenţiile de rating Fitch şi Moody's au apreciat că aceasta înseamnă că Grecia este în incapacitate de plată.

Acordul, care vine după negocieri de aproape un an, este corelat cu noul pachet de credite oferit de zona euro Greciei, în valoare de 130 mld. euro. Din totalul sumei, FMI a anunţat vineri că va suporta numai 14%, faţă de 27% din actualul pachet de împrumut, în valoare de 110 mld. euro, acordat de zona euro Greciei în mai 2010.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/multumiti-acordul-greciei-cu-creditorii-in-cifre-9386622
9386622
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.