Mohammad Murad, proprietarul Phoenicia Hotels: Interesul pentru Centrul Vechi al Capitalei este în creştere, la hotelul Lido estimăm afaceri de 5 milioane de euro

Autor: Mirabela Tiron Postat la 09 noiembrie 2022 235 afişări

Omul de afaceri Mohammad Murad, unul dintre cei mai mari proprietari de hoteluri din ţară, care controlează unităţi hoteliere în Capitală dar şi pe litoralul românesc, spune că vede o revenire în forţă a cererii pentru cazare în Bucureşti, mai ales în ultimele trei luni, când gradul mediu de ocupare a fost de 75%.

Mohammad Murad, proprietarul Phoenicia Hotels: Interesul pentru Centrul Vechi al Capitalei este în creştere, la hotelul Lido estimăm afaceri de 5 milioane de euro

♦ Se vede o revenire în forţă a cererii pentru cazare în Capitală, am  avut grad mediu de ocupare de 75% în ultimele trei luni la hotelurile din Capitală. La hotelul Lido 60% din clienţi sunt turişti, iar restul oameni de afaceri.

Omul de afaceri Mohammad Murad, unul dintre cei mai mari proprietari de hoteluri din ţară, care controlează unităţi hoteliere în Capitală dar şi pe litoralul românesc, spune că vede o revenire în forţă a cererii pentru cazare în Bucureşti, mai ales în ultimele trei luni, când gradul mediu de ocupare a fost de 75%.

„În ultimele trei luni am avut un grad mediu de ocupare de 75% la hotelurile din Bucureşti, se vede o revenire în forţă a cererii pentru cazare. La hotelul Phoenicia Grand Hotel 85% din cerere este de pe business, de la oameni de afaceri, dar la hotelul Lido 60% din cerere este pe leisure iar 40% pe business. Interesul pentru centrul vechi al oraşului şi Calea Victoriei este în creştere“, a spus pentru ZF Mohammad Murad, unul din cei mai mari investitori în turism de pe piaţa locală. El a venit în România în 1982 să studieze medicina şi a ajuns să fie după 30 de ani unul dintre cei mai  mari hotelieri din ţară.

Hotelul de patru stele Lido de pe bulevardul Gheorghe Magheru, o clădire emblemă a Capitalei a fost redeschis în 2019, după o investiţie de 5 milioane de euro. 

Mohammad Murad a luat în concesiune pe 15 ani hotelul Lido din Capitală de  la familia Angelescu (urmaşii doctorului şi fostului ministru al învăţământului Constantin Angelescu) şi l-a trecut printr-un proces amplu de modernizare. Clădirea a intrat în proprietatea statului în 1950 şi ulterior a ajuns la fraţii Păunescu. În 2007, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis ca hotelul să reintre în proprietatea moştenitorilor doctorului Constantin Angelescu. Omul de afaceri Mohammad Murad, unul dintre cei mai mari proprietari de hoteluri din ţară, mai controlează în Capitală hotelurile Phoenicia Grand Hotel, Phoenicia Express şi Phoenicia Comfort dar şi un apart-hotel.

„Cel mai mare hotel pe care îl avem în Bucureşti este Phoenicia Grand Hotel, cu peste 300 de camere. În pandemie am început renovarea la hotelul Phoenicia Express, pe care îl vom deschide anul viitor dar şi la Phoenicia Comfort“, a mai spus el.

Bucureştiul are 11.000 de camere în hoteluri, din care jumătate sunt clasificate la patru stele, concurenţa pe acest segment fiind mare.

„Turiştii care vizitează Bucureştiul petrec în medie două zile, avem nevoie de mai multă promovare dar şi de mai multe legături aeriene. Transportul aerian rămâne principala componentă a oricărui produs turistic. Să dezvoltăm mai multe legături şi pe oraşele mai mici din ţară şi să începem să ne aşezăm şI pe partea turistică“, a mai spus el.

Murad mai controlează şi hotelurile Perla Majestic, Majestic Olimp, Majestic Jupiter pe litoral, alături de complexul hotelier Phoenicia Holiday Resort în Mamaia-Năvodari dar şi Phoenicia Luxury, deschis în 2013. Tot aici el a ridicat un nou hotel, de cinci stele Phoenicia Royal.

„Anul acesta am avut creştere cuprinsă între 15 şi 25% pe litoralul românesc la hoteluri, în total venituri de 30 de milioane de euro  la toate hotelurile şi restaurantele de la mare. Pe tot grupul estimez că vom ajunge la afaceri de 50 de mil de euro până la final de an“.

În 2016, Murad a cumpărat  complexul hotelier Belvedere, Amfiteatru, Panoramic în Neptun Olimp, „fosta perlă a litoralului românesc“, de la Josef Goschy, proprietarul lanţului Unita Turism, într-o tranzacţie estimată la 10 milioane de euro. Murad şi familia lui mai deţin afaceri în domeniul imobiliar dar şi în alimentaţie, producătorul de conserve Mandy Foods şi lanţul de restaurante Springtime.

Omul de afaceri mai anunţa investiţii într-un centru  de conferinţe de 700 de locuri lângă Sinaia, dar aşteaptă aprobările şi autorizaţiile pentru a demara proiectul.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.