Mobila dintre generatii

Postat la 12 septembrie 2006 1 afişăre

Elementele de design sunt cele care pot transforma un banal scaun, sa spunem, intr-o creatie Art Deco. Iar cele mai bune locuri in care se poate lua pulsul tendintelor in materie de design sunt targurile de mobila.

Elementele de design sunt cele care pot transforma un banal scaun, sa spunem, intr-o creatie Art Deco. Iar cele mai bune locuri in care se poate lua pulsul tendintelor in materie de design sunt targurile de mobila.

 

La targul anual de mobila de la Milano, designerii, producatorii, retailerii si jurnalistii care se inghesuie sa acopere toate expozitiile sunt atrasi in special de proiectele incisive, creditate ca vor influenta modul in care vom trai in viitor. La editia de anul acesta, cuvintele de ordine au fost sobrietatea, suprarealismul si introspectia. Un tanar designer olandez, Maarten Baas, a imaginat o noua colectie de mobila din lut prelucrat printr-o tehnica secreta, iar designerul englez Zaha Hadid, cea care a proiectat noua fabrica BMW din Leipzig, a folosit corianul (un material translucid si extrem de maleabil) pentru a realiza bucataria supertehnologizata a viitorului.

 

La o alta scara si ceva mai aproape de noi, Bucurestiul a fost saptamana trecuta gazda celei de-a 15-a editii a Targului international de mobila BIFE-TIMB 2006. Daca cele 500 de firme producatoare participante nu au venit la Bucuresti cu piese din lut sau corian, au reusit in schimb sa aduca suficiente elemente de noutate. Mobilier de arta, din lemn masiv, piese din fier forjat sau bambus sunt doar cateva dintre propunerile producatorilor de mobila in acest an. Tendintele in ceea ce priveste mobila moderna merg pe forme cubiste, joase, cu rafturi iluminate si in culori puternice, precum verde, rosu sau galben. Se poarta combinatiile din lemn sau pal cu metal si sticla. De-a lungul anilor, mobila din Romania a castigat teren pe piata internationala in special datorita preturilor atractive. Insa designul nu a fost neaparat punctul forte al produselor romanesti, cred reprezentantii APMR. Acum, insa, lucrurile par sa se schimbe. Mobexpert, cel mai important jucator de pe piata mobilei din Romania, este unul dintre putinii producatori autohtoni care au mizat in special pe design. "Noi incercam sa evitam ca produsele sa fie banale, ne-am dorit sa cream lucruri frumoase, pe care oamenii sa si le doreasca", spune Dan Sucu, presedintele Mobexpert, adaugand ca, in prezent, compania are 4 designeri care colaboreaza cu echipele de proiectanti. "Anul acesta am reusit sa realizam sase linii noi de produse. Investim 2,5% din venituri in dezvoltarea de produse noi", explica Sucu.

 

Cu toate acestea, producatorii romani care au mers pe mana designului pot fi numarati pe degetele de la o mana.  Tocmai pentru a stimula creativitatea, Asociatia Producatorilor de Mobila din Romania impreuna cu ROMEXPO si Facultatea de Arhitectura Ion Mincu organizeaza de patru ani un concurs pentru tinerii designeri de mobila. La editia din acest an s-au inscris 114 participanti (33 profesionisti si 81 de studenti). In selectia creatiilor s-a tinut cont de noutate, de combinatiile inovatoare si de masura in care proiectele pot fi puse in practica. "Din punctul meu de vedere, designul pe piata mobilei din Romania este putin ramas in urma, din motive economice, sociale, estetice, dar si pentru ca producatorii sunt inca ancorati in trecut", crede Catalina Bulborea (29 ani), de profesie arhitect, dar care practica si designul de mobilier. Un alt tanar designer, Iosif Berindeiu, este de parere ca majoritatea produselor de pe piata autohtona nu au un design propriu, iar accentele originale lipsesc.

 

Totusi, ce cred producatorii si managerii din industrie despre creatiile cu care se mandresc tinerii designeri? "Am vazut expozitia si cred ca obiectele expuse nu sunt practice", spune Ioan Marginean, directorul economic al producatorului de mobila Silvarom din Bucuresti. Dan Sucu e de aceeasi parere - obiectelor le lipseste utilitatea. Diferente de opinie sau conflict intre generatii? In fond, multe dintre marile idei au nascut controverse si, cine stie, poate in cativa ani, ne vom putea mandri ca noul Phillippe Starck este roman si a expus primul concept la Targul de Mobila de la Bucuresti.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Mobila dintre generatii
/actualitate/mobila-dintre-generatii-1006855
1006855
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.