Mişcare importantă pe piaţa farma: cehii de la Penta Investments, care au farmaciile Dr. Max, preiau farmaciile şi distribuţia ungurilor de la Gedeon Richter pe piaţa locală

Autor: Cristina Bellu Postat la 21 octombrie 2022 230 afişări

Mişcare importantă pe piaţa farma: cehii de la Penta Investments, care au farmaciile Dr. Max, preiau farmaciile şi distribuţia ungurilor de la Gedeon Richter pe piaţa locală

Dr.Max Group, principalul lanţ de farmacii din Europa Centrală, deţinut de fondul de investiţii ceh Penta Investments, a semnat un acord de achiziţie a operaţiunilor de retail şi distribuţie ale Gedeon Richter în România, potrivit informaţiilor transmise vineri de oficialii biroului de avocatură Wolf Theiss din Bucureşti, care a asistat Dr.Max Group în tranzacţie.

"Prin achiziţia operaţiunilor de retail şi distribuţie ale Gedeon Richter în România, Dr.Max îşi consolidează şi mai mult poziţia de lider ca retailer de servicii farmaceutice de tip omnichannel în România. Această tranzacţie este, de asemenea, un semn clar al încrederii grupului în piaţa românească, iar strategia noastră vizează continuarea consolidării poziţiei noastre în regiunea CEE ", spune Gabriel Ianculescu, Director M&A Dr.Max România.

Echipa de Corporate M&A a biroului Wolf Theiss din Bucureşti, coordonată de Partener Ileana Glodeanu, a acţionat în calitate de consilier juridic pentru Dr.Max Group în toate etapele acestei tranzacţii, care au cuprins efectuarea procesului de due diligence juridic, depunerea dosarului de concurenţă şi asistenţă tranzacţională pentru achiziţia în cadrul unui proces competitiv, inclusiv conducerea negocierilor de fuziuni şi achiziţii privind acordul de cumpărare de acţiuni şi întregul pachet tranzacţional, guvernat de legea română.

Alături de Partener Ileana Glodeanu, Senior Associates Mihai Coadă şi Luciana Tache, ambii membri ai echipei de Corporate M&A, au contribuit în mod esenţial la succesul acestei tranzacţii. În plus, Wolf Theiss a implicat o echipă interdisciplinară din mai multe grupuri de practică: Employment - Senior Associate Costin Şalaru; Data Protection, IP & TMT - Associate Nina Lazăr; şi Banking & Finance - Associate Cătălin Sabău. Pentru aspectele legate de concurenţă & antitrust, Partenerul Anca Jurcovan şi Associates Maria Ionescu şi Claudia Andreescu au completat echipa Wolf Theiss.

În decembrie 2017, farmaciile Sensiblu şi distribuitorul de medicamente Mediplus au intrat în portofoliul Penta Investments, un fond de investiţii ceh care a cumpărat cele două companii din grupul A&D Pharma pentru circa 350 mil. euro, potrivit surselor ZF, cea mai mare tranzacţie din piaţa retailului farmaceutic.

Penta Investments operează pe pieţele externe sub mai multe branduri, având unul dintre cele mai extinse lanţuri de farmacii în regiune. Dr.Max Group ocupă numărul trei în Europa şi este prezent în piaţa farmaceu­tică cu peste 2.300 de farmacii. Grupul îşi desfăşoară activitatea în opt ţări, printre care Cehia, Polonia, Slovacia, Serbia, Italia, Bulgaria, Ungaria şi România. Din datele anterioare transmise de reprezentanţii A&D Pharma pentru Ziarul Financiar, bugetul de investiţii în 2022 pentru piaţa locală este de circa 290 mil. lei, sumă care nu include potenţialele achiziţii de farmacii.

Reţeaua de farmacii Gedeon Richter, parte din grupul farmaceutic cu acelaşi nume, cu sediul în Ungaria, a încheiat anul 2021 cu afaceri de peste 226 mil. lei, în creştere cu 13% faţă de anul anterior, din datele publice.

Reţeaua de farmacii are 94 de unităţi la nivel naţio­nal, cu o prezenţă mai puternică în zona de sud şi în centrul ţării. Gedeon Richter Farmacia ocupă locul 10 în piaţa retailului far­maceutic după rezultatele fi­nan­ciare din a­nul anterior.

Totuşi, în ultimii ani com­pania nu a reu­şit să treacă pe profit, având pier­deri de 6 mil. lei în 2021. În total, aproa­pe 400 de anga­jaţi lu­crează în cadrul reţelei farmaceutice.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.