Ministrul grec de Externe îndeamnă Parisul să-şi "joace rolul" faţă de Berlin în UE

Autor: Anna Primac Postat la 29 ianuarie 2014 45 afişări

Ministrul grec de Externe şi vicepremierul Evangelos Venizelos a îndemnat Parisul "să-şi joace rolul" faţă de Berlin în Uniunea Europeană, într-un discurs, marţi seara la Atena.

Venizelos a apreciat că "echilibrul Uniunii Europene este echilibrul între Berlin şi Paris". El a afirmat că "în Europa, este nevoie de idei noi, dar o alternativă nu poate să apară dacă Franţa nu-şi joacă rolul, iar axa între Berlin-Paris, în termeni de economie şi dezvoltare, nu funcţionează".

Întrebat dacă a făcut aceste declaraţii din curtoazie faţă de publicul său, în mare parte francez, Venizelos a insistat că este vorba de "o remarcă politică, pentru viitorul Europei şi restabilirea raportului de forţe interne". "Recunoaştem rolul Germaniei", a declarat el, dar Franţa ar trebui să fie "mai activă, mai prezentă".

Germania s-a arătat foarte fermă în soluţionarea crizei din Grecia, fapt ce a avut drept consecinţă accentuarea unor sentimente de respingere din partea unor greci faţă de Berlin şi Uniunea Europeană în general, în contextul în care la sfârşitul lui mai sunt prevăzute alegeri europene.

În contextul în care Grecia asigură preşedinţia Uniunii Europene în primul semestru, Venizelos a afirmat că ţara sa, "poate ajunge la o situaţie normalizată".

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
GRECIA,
FRANŢA,
UE
/actualitate/ministrul-grec-de-externe-indeamna-parisul-sa-si-joace-rolul-fata-de-berlin-in-ue-11985334
11985334
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.