Ministrul Energiei a declarat miercuri, după şedinţa de Guvern, că nu cunoaşte oferta Hidroelectrica pentru clienţii non-casnici, şi că o cunoaşte doar pe cea pentru casnici

Autor: Dorin Oancea Postat la 12 ianuarie 2022 265 afişări

Ministrul Energiei a declarat miercuri, după şedinţa de Guvern, că nu cunoaşte oferta Hidroelectrica pentru clienţii non-casnici, şi că o cunoaşte doar pe cea pentru casnici

“O ştiu pe cea pentru consumatorii casnici, de 68 de bani/MW”, a precizat ministrul.

Pe site Hidroelectrica are o ofertă pentru casnici de 0,25 lei/kWh, până la data de 31 martie.

Hidroelectrica a venit, conform e-nergia.ro, cu o ofertă de 3.333 de lei/MWh, de peste cinci ori mai mare faţă de preţul cu care vinde la casnici.

Ministerul Energiei este principalul acţionar al Hidroelectrica, cu 80,0561% din acţiuni, Fondul Proprietatea deţinând 19,9439%.

Conform Asociaţiei Energia Inteligentă, creşterea preţurilor la gaze şi energie electrică a creat cele mai mari avantaje statului: conectarea redevenţelor pentru gaze la preţurile de la Viena a determinat o creştere a venituriulor din redevenţe cu cca. 500%, iar creşterea preţurilor a determinat creşterea veniturilor din TVA cu cca. 48%. „Probabil asta explică baloanele de săpun aruncate pe piaţă de autorităţi, promovând scandaluri şi inventând vinovaţi: preţurile la energie nu au crescut, explicaţia privind facturile mari ni se spune că se datorează greşelilor distribuitorilor/furnizorilor.  

Gazprom este vinovat de preţurile mari din România, chiar dacă contractul de import gaze încheiat cu aceştia, în luna aprilie 2021, conform raportului privind piaţa de gaze al ANRE arată că preţul de achiziţie al gazelor este de 73,38 lei/MWh, adică sub preţul din acel moment de pe BRM 73,61 lei/MWh. Preţul gazelor urmează să scadă după punerea în funcţiune a Nord Stream2, o afirmaţie care poate să fie valabilă Germania, Austria, dar nu şi pentru România....Autorităţile vorbesc de nişte ”vinovaţi inventaţi”, ascunzând în fapt principalul câştigător al scumpirilor – Statul Român şi în fapt convenindu-i postura de a încasa foarte mulţi bani de pe urma consumatorilor”, scrie într-o analiză Dumitru Chisăliţă, preşedintele asociaţiei.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
energie,
hidroelectrica,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.