Ministerul Economiei, despre scandalul ajutoarelor de stat: Companiile care au câştigat au în spate companii globale puternice, cu resurse economice şi capacitate de investiţii. Am luat în calcul investiţiile şi nu bilanţurile prezentate, care pot părea derizorii. Ce arată datele publice

Autor: Răzvan Botea Postat la 12 aprilie 2023 114 afişări

Ministerul Economiei, despre scandalul ajutoarelor de stat: Companiile care au câştigat au în spate companii globale puternice, cu resurse economice şi capacitate de investiţii.  Am luat în calcul investiţiile şi nu bilanţurile prezentate, care pot părea derizorii.  Ce arată datele publice

Companiile care au primit finanţare au în spate companii globale puternice, cu resurse economice şi capacitate de investiţii, spun reprezentanţi ai Ministerului Economiei, într-un document consultat de ZF. Principalul criteriu care ar trebui luat în calcul pentru judecarea proiectelor este anvergura investiţiilor şi nu bilanţurile prezentate de companii, se mai arată în documentul citat.

„Cei 8 câştigători ai licitaţiei făcute de ministerul Economiei trebuie judecaţi după anvergura investiţiilor asumate, respectiv 2,1 miliarde de lei – aproximativ 430 de milioane de euro - nu după cifrele de bilanţ prezentate, care pot părea derizorii. În spatele acestor companii stau puternice companii globale, cu resurse economice şi capacitate puternice de investiţii.”

Precizările ministerului vin după ce a izbucnit un scandal în urma anunţării rezultatelor pentru acordarea de finanţare prin schema de ajutor de stat pentru industria prelucrătoare. Din cele 97 de companii care au aplicat pentru fondurile în valoare totală de 300 mil. euro, 21 de companii au obţinut punctajul maxim şi doar 8 dintre acestea au primit finanţare. Sub „linie”, se află companii precum Chimcomplex, Exonia sau Promateris care au contestat rezultatele.

Printre câştigători se numără şi companii cu 2-3 angajaţi sau chiar niciun angajat şi una dintre companii are afaceri 5.100 de lei. Antreprenorii români amintiţi mai devreme au protestat şi au spus că cele opt companii nu au capacitatea să investească şi să obţină cofinanţarea pentru proiectele asumate.

În schimb, Ministerul Economiei spune că în spatele companiilor care au câştigat se află companii mari globale care pot duce la capăt investiţiile. Conform datelor publice, compania Nonwoven Global, cu sediul în Moreni, judeţul Dâmboviţa, are ca acţionar grupul PPE, înregistrat în Germania. Grupul este deţinut de mai mulţi antreprenori germani şi de Radu Ionescu-Varca, român stabilit în Elveţia. Printre câştigători sunt şi companii fondate de antreprenori români, cum este cazul ALEX MELCOVICH BH SRL, controlată de antreprenorul cu acelaşi nume, sau Eco Partnersheep Insulation, companie care construieşte o fabrică de procesare a lânii în Olt.

Ajutorul de stat se primeşte după realizarea investiţiei, astfel încât nu sunt riscaţi banii de la bugetul de stat, se mai arată în documentul citat.

Ce arată datele publice:

Andres Rob Construct, o companie cu activitate în construcţii din judeţul Dolj, a fost selectată în vederea acordării unei finanţări prin schema de ajutor de stat, care va fi parte dintr-o investiţie de 250 de milioane de lei, potrivit unui document publicat de Ministerul de Finanţe. Datele publice indică faptul că scopul investiţiei este dezvoltarea unei fabrici care va produce elemente prefabricate pentru construcţii.

O altă firmă care a primit acordul pentru un ajutor de stat este Alex Melcovich Bh, care s-a angajat să invească 245,8 milioane de lei într-o unitate de producţie de băuturi răcoritoare.

Firma a avut în 2021 (ultimele date disponibile) 2,1 milioane de lei, aproape dublu faţă de anul precedent. De asemenea, compania a raportat un profit de 1,7 milioane de lei având un număr mediu de trei angajaţi, conform datelor de la Ministerul de Finanţe. Asociat în companie este Alexandru Melcovich, care deţine 50% din părţile sociale ale Merlins Beverages (fosta Vitamin Aqua), care produce băuturi îmbunătăţite cu vitamine şi minerale, conform Termene.ro.

Compania Nonwoven Global, cu sediul în Moreni, judeţul Dâmboviţa, care este controlată de grupul german PPE, ia un ajutor de stat de 403,2 mil. lei pentru înfiinţarea unei unităţi noi de producţie de materiale neţesute, potrivit informaţiilor publicate pe site-ul Ministerului Economiei.

Unul dintre câştigători mai este compania Eco Partnersheep Insulation, controlată de antreprenorul român Cristian Mercioniu, care va construi o fabrică de procesare a lânii în localitatea Făgeţelu din judeţul Olt. În urma procesării lânii vor fi realizate produse fono şi termo izolante din lână, dar şi lanolina, îngrăşămintele organice sub formă de pelete sau compostul rezultat în urma spălării lânii.

La realizarea acestui articol au contrbuit Alexandra Matei, Alina-Elena Vasiliu, Florentina Niţu şi Mădălina Panaete.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.