Membri ai CNA cer Realitatea TV să nu mai facă presiuni. Rareş Bogdan acuză presiuni ale lui Ponta

Autor: Madalina Cerban Postat la 19 februarie 2015 119 afişări

Unii membri ai CNA, între care Radu Călin Cristea şi Monica Gubernat, i-au cerut, joi, lui Rareş Bogdan, directorul general al Realitatea Media, să nu mai facă presiuni asupra Consiliului, în timp ce Rareş Bogdan a sugerat că premierul Victor Ponta este cel care face presiuni asupra Realitatea TV.

Discuţiile au avut loc în şedinţa de joi a Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), în contextul în care a fost analizată o solicitare a societăţii Geopol International SRL de acordare a deciziei de autorizare audiovizuală pentru televiziunea de ştiri Realitatea Plus.

CNA a mai analizat situaţia Realitatea Plus şi în şedinţa de marţi, când au fost discutate mai multe deficienţe legate de funcţionarea provizorie a acestei televiziuni, care a început să emită pe satelit pe 16 ianuarie 2015.

CNA a aprobat, pe 17 ianuarie 2013, o solicitare a societăţii Geopol International - ai cărei asociaţi sunt Strategies-Research-Investments SRL - 99% (în această societate Cozmin Guşă deţine 50%, iar Maricel Păcuraru - 50%) şi Alexandra-Beatrice Păcuraru -1% - de lansare a televiziunii de ştiri Realitatea Plus, care urma să emită în România, Republica Moldova şi în ţări din Balcanii de Vest, în urma unei investiţii de 13 milioane de euro.

La şedinţa de joi a CNA au fost prezenţi mai mulţi reprezentanţi ai Realitatea Media SA (care deţine licenţa televiziunii Realitatea TV), respectiv Rareş Bogdan, directorul general al Realitatea Media şi realizator la această televiziune, dar şi împuternicit al Realitatea Plus, Lavinia Şandru, realizator TV şi reprezentanta Realitatea Media SA la CNA, Bianca Oanea, redactor-şef al Realitatea TV, şi Alin Alexandrescu, director tehnic.

Membrii CNA Lorand Turos şi Monica Gubernat le-au atras atenţia acestora că, miercuri şi joi dimineaţă, la Realitatea TV au fost făcute presiuni asupra CNA. Ei au făcut referire la faptul că Rareş Bogdan a făcut afirmaţii potrivit cărora "Victor Ponta a ales să continue războiul cu Realitatea TV" şi "i-a asmuţit pe cei de la CNA", care l-au chemat joi dimineaţă "în şedinţă de urgenţă".

În şedinţa de joi, CNA nu a discutat însă niciun subiect legat de Realitatea TV, ci de Realitatea Plus. De altfel, reprezentanţii Realitatea Plus au cerut CNA amânarea discutării subiectului până joia viitoare, pentru completarea dosarului privind autorizarea televiziunii Realitatea Plus, iar Consiliul a aprobat această solicitare.

În acest context, membrul CNA Monica Gubernat le-a spus reprezentanţilor Realitatea Plus, care lucrează şi pentru Realitatea TV, că membrii Consiliului au fost "acuzaţi de rea-credinţă", în mod nejustificat. "Mie nu-mi plac presiunile şi răspund foarte rău la presiuni", a spus Monica Gubernat.

În schimb, Rareş Bogdan a spus că "este păcat" ca între reprezentanţii Realitatea şi membrii CNA să se ajungă la "tensiuni".

"Dimineaţă m-am trezit şi am văzut la Realitatea TV că am fost forţat să pun pe ordinea de zi a şedinţei de astăzi un anumit subiect", a spus şi membrul CNA Lorand Turos, cel care a condus şedinţa de joi a Consiliului.

"Iar eu revin diseară şi spun: «Domn'e, de fapt am înţeles greşit, de fapt domnul Ponta e un om foarte bun»", a răspuns Rareş Bogdan.

Moment în care Monica Gubernat i-a cerut lui Rareş Bogdan să revină la subiectul şedinţei CNA, respectiv Realitatea Plus. "Şi să îl lăsăm pe domnul Ponta sau măcar pe mama dânsului, o femeie de 72 de ani", a spus Gubernat.

Schimbul de replici a continuat, Rareş Bogdan spunând că "pe distinsa doamnă", mama lui Victor Ponta, a lăsat-o în pace atât el, cât şi colegii lui de la Realitatea. Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, în legătură cu reţinerea cumnatului său, că i-a cerut iertare mamei sale, care a fost "porcăită şi făcută în toate felurile" la o televiziune doar pentru că este mama sa, adăugând că DNA nu a chemat-o să o audieze.

La rândul său, membrul CNA Radu Călin Cristea a spus în timpul şedinţei că, la Realitatea TV, se întâmplă "o tocare sistematică" a unor membri ai Consiliului Naţional al Audiovizualului.

"CNA este o instituţie care, în special în vara anului trecut, a trecut printr-o criză de imagine în primul rând (...), pentru care a fost criticată nu doar de Realitatea, de mai mulţi radiodifuzori. În mare, măsură aceste critici au fost justitficate, fiind vorba de nişte derapaje de limbaj inacceptabile. De atunci şi până ieri, rămâne de văzut ce surpriză ne mai rezervă această după-amiază şi această seară, e o tocare sistematică la Realitatea, în special în două emisiuni ale postului, în care, de pildă, eu sunt asociat cu un fel de grup politic, de reacţie rapidă, care percutăm la nişte butoane, telefoane şi alte lucruri şi suntem puşi pe desfiinţat, demolat şi răzuit Realitatea TV. Nu ştiu dacă după această întâlnire dumneavoastră veţi pleca cu aceeaşi impresie extrem de inflexibilă", a spus Radu Călin Cristea.

El a precizat că au mai fost situaţii în care unii realizatori, respectiv Robert Turcescu şi Radu Moraru, "au rostit nişte insulte inacceptabile la adresa unor membri ai CNA, prin care au depăşit o limită a decenţei". "Dar care, atunci când s-au prezentat în faţa instituţiei, au avut finalmente buna cuviinţă de a-şi cere scuze, astfel încât dialogul dintre noi şi ei să se poarte într-un mod convenabil şi în nişte limite de civilitate (...) Dacă dumneavoastră vă comportanţi ca în legenda cu Hyde şi Jekyll şi aici sunteţi extrem de afabili şi de prietenoşi şi în momentul în care ajungeţi în emisiune daţi drumul la toţi dulăii de pe lume, care muşcă rău, atunci pur şi simplu munciţi la alterarea relaţiei cu o instituţie a statului, care nici pe departe nu este atât de malefică în esenţa ei", le-a mai spus Radu Călin Cristea reprezentanţilor Realitatea TV şi Realitatea Plus.

La rândul său, Rareş Bogdan a spus că a dovedit în ultimele luni că nu a mai avut "aceeaşi poziţie faţă de CNA". "Am şi spus că nu am nicio problemă să-mi cer scuze", a spus Rareş Bogdan.

El a mai spus că nu a atacat CNA în emisiunea sa de miercuri seară de la Realitatea CNA, precizând că "războiul e cu Victor (Ponta, n.r.)".

"Au fost doi difuzori care nu au dat nimic despre ce s-a întâmplat la Prahova (reţinerea cumnatului lui Victor Ponta de către procurorii DNA, n.r.) şi poate de asta am ieşit ceva mai mult în evidenţă. Legat de supărarea lui Victor, pentru că îmi permit să îi spun aşa, că şi el îmi spune Rareş, nu are niciun motiv să o facă, pentru că noi nu am vorbit de doamna, mama lui (...) Vă solicit să luaţi monitorizările, pentru că probabil vi se vor face sesizări. Am solicitat chiar să nu se discute despre o femeie în vârstă, pentru că războiul e cu Victor. Dar ieri dimineaţă, la 08.30, că trebuie să ştiţi şi asta, ca să înţelegeţi reacţia mea de aseară. Ieri dimineaţă, la 08.30, absolut întâmplător, au fost trei organe de control, ultimele aflate în subordinea directă a premierului, în sediul Realitatea, şi la 08.30 le-am solicitat să meargă la sediul social (al firmei, n.r.), să stea de vorbă cu managementul, cu contabilii, cu cine doresc dânşii, nu cu jurnaliştii.. Asta a fost problema noastră", a mai spus Rareş Bogdan.

Însă, membrul CNA Dorina Rusu a spus că nu înţelege de ce în şedinţa Consiliului se discută despre Victor Ponta şi despre mama acestuia.

"Nu înţeleg de ce discutăm noi despre Victor şi despre mama lui. Noi discutăm despre Realitatea Plus. Nu ne interesează altceva", i-a spus Dorina Rusu lui Rareş Bogdan.

La rândul său, Lorand Turos a spus că, indiferent ce este difuzat la o televiziune sau la alta, membrii CNA au capacitatea "de a decide fără a fi influenţaţi" de ce a fost difuzat la respectivul post.

Discuţiile privind televiziunea Realitatea Plus vor fi reluate în şedinţa Consiliului de joia viitoare. Decizia amânării subiectului, la cererea reprezentanţilor televiziunii, a fost luată în unanimitate de membrii CNA prezenţi în sala de şedinţe la momentul votului (Florin Gabrea, Valentin Jucan, Lorand Turos, Viorel Vasile Buda, Gabriel Tufeanu, Dorina Rusu, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea).

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
CNA,
REALITATEA,
PONTA
/actualitate/membri-ai-cna-cer-realitatea-tv-sa-nu-mai-faca-presiuni-rares-bogdan-acuza-presiuni-ale-lui-ponta-13855123
13855123
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.