Dumbravă propune CSM sesizarea Inspecţiei Judiciare cu privire la declaraţiile lui Tăriceanu

Autor: Otilia Ciocan Postat la 19 februarie 2015 62 afişări

Judecătorul Horaţius Dumbravă, membru al CSM, a propus joi în plen suplimentarea ordinii de zi cu sesizarea Inspecţiei Judiciare în cazul afirmaţiilor preşedintelui Senatului privind o eventuală sesizare a IJ în cazul declaraţiilor preşedintelui Klaus Iohannis referitoare la Varujan Vosganian.

"A fost declaraţia domnului preşedinte al Senatului României, care solicita CSM să sesizeze Inspecţia Judiciară cu privire la declaraţiile preşedintelui României, domnul Klaus Iohannis, şi declaraţiile procurorului general legate de ridicarea imunităţii parlamentare a senatorului Varujan Vosganian. Cred că putem analiza acum în plen dacă sesizăm sau nu Inspecţia Judiciară", a spus Horaţius Dumbravă, la începutul şedinţei de plen a Consiliului Superior al Magistraturii.

Dumbravă consideră că se impune sesizarea Inspecţiei Judiciare cu privire la declaraţiile lui Tăriceanu, având în vedere că afirmaţiile şefului Senatului prezintă "gravitate".

"Dumnealui spune că trăim în republica procurorilor, că justiţia se imixtionează în activitatea Guvernului", a susţinut Dumbravă.

Membrii CSM au votat suplimentarea ordinii de zi, rezultatul alegerilor urmând să fie stabilit la sfârşitul şedinţei, după numărarea voturilor.

"Consider că CSM ar trebui să sesizeze Inspecţia Judiciară în acest caz, aşa cum o face şi atunci când unii politicieni critică nepermis puterea judecătorească. După alegerile de anul trecut mi-am propus să mă abţin de la orice critică la adresa Preşedintelui ales. Punctul de vedere exprimat mai sus nu se vrea a fi în niciun caz o critică la adresa Preşedintelui. El derivă însă din necesitatea ca, în calitatea mea de Preşedinte al Senatului României, să apăr rolul acestei instituţii fundamentale a democraţiei în arhitectura constituţională şi să subliniez poziţia sa independentă şi legitimă în raport cu celelalte puteri ale statului pe o chestiune de principiu, şi nu într-un caz particular", declara Tăriceanu, în 14 februarie.

Călin Popescu Tăriceanu afirma, la acel moment, că, în realitate, dosarul în care este implicat Varujan Vosganian, şi pentru care s-a cerut votul Senatului, nu se referă la presupuse fapte de corupţie ale unui senator, "ci pune în discuţie o decizie politică a unui ministru în funcţie, concretizată printr-o hotărâre de Guvern".

"De aceea pot să afirm că un vot în favoarea cererii procurorului general, aşa cum îşi dorea şi preşedintele, ar fi creat precedentul potrivit căruia orice decizie a Executivului (deci, potenţial şi a preşedintelui) şi a oricărei autorităţi publice ar fi putut fi cenzurată în viitor de către procurori. Un asemenea precedent devenea periculos, pentru că el ar fi deschis calea spre transformarea României într-o republică a procurorilor", susţinea Tăriceanu, după ce parlamentarii au votat împotriva ridicării imunităţii lui Varujan Vosganian.

Preşedintele Klaus Iohannis a scris, în 12 februarie, pe Facebook, că se aştepta ca Senatul să încuviinţeze cererea de începere a urmăririi penale în cazul senatoului PNL Varujan Vosganian, precizând că votul senatorilor arată că nu s-a înţeles pe deplin necesitatea schimbării.

"Mă aşteptam ca Senatul să încuviinţeze cererea DNA de începere a urmăririi penale în cazul senatorului PNL Varujan Vosganian. Votul senatorilor arată că nu s-a înţeles încă pe deplin necesitatea schimbării pentru care am pledat atât la consultările cu partidele politice parlamentare, cât şi în recentul discurs ţinut în plenul Parlamentului", a arătat, în postarea sa pe Facebook, preşedintele Klaus Iohannis, aflat atunci la Bruxelles, la reuniunea informală a Consiliului European.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
CSM,
TĂRICEANU,
IJ
/actualitate/dumbrava-propune-csm-sesizarea-inspectiei-judiciare-cu-privire-la-declaratiile-lui-tariceanu-13851451
13851451
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.