MedLife: Cei mai mulţi bolnavii COVID în ultimele două săptămâni, cei reveniţi din concedii

Autor: Andreea Tobias Postat la 17 septembrie 2021 36 afişări

Ponderea cea mai mare din numărul de persoane care au înregistrat un rezultat pozitiv la COVID în ultimele 2 săptămâni este dată de cei care s-au întors din concediu sau weekend-uri prelungite.

MedLife: Cei mai mulţi bolnavii COVID în ultimele două săptămâni, cei reveniţi din concedii

MedLife a decis ca în pragul valului 4 al pandemiei să facă săptămânal teste RT-PCR tuturor angajaţilor săi din unităţile medicale.

Astfel, din septembrie, întregul personal medical şi auxiliar din toate unităţile MedLife din ţară este testat PCR o dată pe săptâmână. În plus, pentru a proteja categoriile vulnerabile de pacienţi, angajaţii care intră frecvent în contact cu bolnavii cronici vor fi testaţi de două ori pe săptămână.

„Rezultatele evaluării cu privire la testele RT-PCR efectuate de la începutul lunii septembrie în toate unităţile noastre, coroborate cu datele colectate în urma triajului din fiecare unitate, arată o creştere abruptă a numărului de persoane care s-au pozitivat. Cu privire la această tendinţă s-au evidenţiat două aspecte demne de menţionat: una este legată de faptul că un număr mare dintre cei pozitivi este dat de persoane întoarse din concediu sau din weekend-uri prelungite, iar cel de la doilea aspect este legat de contagiozitatea mai ridicată a tulpinii Delta. Am identificat clastere de persoane care au declarat că au fost în contact cu o persoană pozitivă timp de câteva minute şi ca urmare s-au infectat. De altfel, în conformitate cu datele prelucrate de MedLife în studiile medicale publicate de-a lungul acestui an, din cauza testării mult reduse la nivel naţional, cifrele oficiale de infectare sunt de 5-7 ori mai mici decât cele reale. Dacă am extrapola aceste rezultate la un număr zilnic de 4-5.000 cazuri, cifra reală a infectărilor în România ar putea fi peste valoarea de 25.000 cazuri noi pe zi. În context, cu scopul de a spori nivelul de siguranţă în rândul pacienţilor şi a personalului medical am decis să dăm startul unui nou program naţional pentru testarea tuturor angajaţilor MedLife la nivel de grup. Vom testa toţi colegii din unităţile medicale cu teste RT-PCR săptămânal sau chiar de două ori pe săptămână în cazul personalului care intră în contact cu pacienţi cronici. De altfel, MedLife a fost prima companie care a avut capacitatea de a testa personalul din unităţile medicale încă de la începutul pandemiei şi astfel, prin testare sistematică am reuşit să ne protejăm colegii, şi pacienţii deopotrivă, să evităm focare şi să ne continuăm activitatea în condiţii de siguranţă”, a declarat Mihai Marcu, Preşedinte şi CEO MedLife Group.

Programul de testare săptămânală va fi aplicat inclusiv în rândul personalului vaccinat. Decizia a fost luată în contextul în care varianta Delta a coronavirusului determină infecţii şi în rândul celor care au schema completă de vaccinare.

„Pe lângă pacienţi, am avut şi colegi vaccinaţi, care la testare au ieşit pozitivi şi au fost izolaţi în consecinţă. Desigur, cei vaccinaţi sunt complet asimptomatici sau cu simptome foarte uşoare, dar boala se dă şi se ia chiar şi în rândul acestora, de aceea, pentru siguranţa tuturor, am decis să testăm toţi colegii din unităţile medicale, fie că sunt sau nu vaccinaţi. Este un prim pas şi sperăm să devină o practică şi în alte unităţi medicale sau chiar în companiile din România. Ar fi extraordinar dacă s-ar extinde acest program măcar la nivelul persoanelor nevaccinate, unde riscul de contactare a virusului şi mai ales de a face o formă severă a bolii este mai mare. De altfel, recomandăm cu prioritate ca într-o primă etapă să fie crescută rata de testare cel puţin în rândul persoanelor care se întorc din concediu, iar în situaţia în care nu se poate efectua testarea în timp real să existe o măsură prin care aceste persoane rămân izolate la domiciliu pentru câteva zile”, a adăugat Mihai Marcu.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
bolnavi,
covid,
concedii

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.